Lengyel elnök: ha a szövetségesek úgy döntenek, készek vagyunk atomfegyvert fogadni a területünkön

Lengyel elnök: ha a szövetségesek úgy döntenek, készek vagyunk atomfegyvert fogadni a területünkön

A múlt heti észak-amerikai útja során adott interjúban a lengyel államfő többek között a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról beszélt.

A Nuclear Sharing NATO-program keretében Lengyelország kész atomfegyvert fogadni a területén, amennyiben a szövetségesek úgy döntenek - jelentette ki az MTI szerint Andrzej Duda lengyel elnök a Fakt lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban.

A múlt heti észak-amerikai útja során adott interjúban a lengyel államfő többek között a taktikai atomfegyverek külföldi telepítését lehetővé tevő NATO-programról (Nuclear Sharing) beszélt.

Úgy érvelt:

Oroszország egyre nagyobb mértékben militarizálja a Lengyelországgal szomszédos Kalinyingrádi megyét, és az utóbbi időben atomfegyvert telepített Fehéroroszországba is.

Amennyiben az lenne a szövetségesek döntése, hogy a Nuclear Sharing keretében, a NATO keleti szárnya biztonsága erősítése érdekében atomfegyvert telepítsenek Lengyelország területén is, Varsó készen áll erre - fogalmazott Andrzej Duda.

Közölte:

A kérdés "bizonyos ideje" a lengyel-amerikai tárgyalások napirendjén szerepel, ő maga többször is tárgyalt erről.

Tavaly júniusban Mateusz Morawiecki akkori lengyel kormányfő Brüsszelben közölte: Lengyelország a NATO-hoz fordul Moszkva fehéroroszországi atomfegyver-telepítési tervei miatt, és kinyilvánította, hogy Varsó gyorsan szeretne cselekedni a Nuclear Sharing programhoz való lengyel csatlakozást illetően.

Andrzej Duda nyilatkozatáról újságírók Donald Tusk kormányfőt kérdezték hétfői sajtóértekezletén. "Türelmetlenül várom a találkozót Duda elnök úrral" - válaszolt Tusk, hozzátéve: meg szeretné ismerni a nyilatkozat minden körülményét.

A téma közvetlenül, egyértelműen érinti Lengyelország biztonságát - húzta alá a miniszterelnök. Fontosnak nevezte Lengyelország biztonságos legyen, és, hogy a megfelelő fegyverekkel rendelkezzen. Egyúttal világossá tette, hogy szerinte minden ilyen jellegű kezdeményezést az arra illetékeseknek alaposan elő kell készíteniük. "Mindenki győződjön meg arról, hogy valóban ezt akarja" - fogalmazott a lengyel kormányfő. "A felvetés nagyon jelentős, nagyon komoly" - fűzte hozzá.

A Nuclear Sharing program a NATO nukleáris elrettentési politikájának egyik alkotóeleme

Az 1950-es években elindított Nuclear Sharing program a NATO nukleáris elrettentési politikájának egyik alkotóeleme. Ennek értelmében az atomfegyverrel nem rendelkező tagállamok is részt vehetnek a nukleáris arzenál esetleges bevetésének tervezésében, s ilyen fegyvereket tárolhatnak saját területükön.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (j) és Andrzej Duda lengyel elnök sajtótájékoztatót tart a védelmi szervezet brüsszeli székházában 2024. március 14-én. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)