Lengyel védelmi miniszter: Kanada megerősíti jelenlétét a NATO keleti szárnyán

Lengyel védelmi miniszter: Kanada megerősíti jelenlétét a NATO keleti szárnyán

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz új lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter Kanadai kollégájával megvitatta a kétoldalú védelmi kapcsolatokat és a biztonságpolitikai témákat.

Kanada megerősíti jelenlétét Lengyelországban és a NATO keleti szárnyán - közölte Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, az új lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter, miután hétfőn Varsóban fogadta kanadai hivatali partnerét, Bill Blairt.

Az MTI azt írja, a varsói védelmi tárca honlapján közzétett videóban Kosiniak-Kamysz aláhúzta: ez volt az első nemzetközi tárgyalása múlt heti hivatalba lépése óta. Kanadai kollégájával megvitatta a kétoldalú védelmi kapcsolatokat és a biztonságpolitikai témákat - közölte.

A megbeszélés során megállapodtak az együttműködés intenzívebbé tételéről, és "fontos nyilatkozatok hangzottak el Kanada lengyelországi jelenlétének, a kanadai katonák jelenlétének megerősítéséről a NATO keleti szárnyán"

- számolt be Kosiniak-Kamysz.

Bill Blair megköszönte a lengyel hadsereg együttműködését az ukrajnai humanitárius tevékenység és a fegyverszállítások megvalósításában.

A lengyel és a kanadai katonák együtt szolgálnak Lettországban a 2016-ban odatelepített, kanadai vezetésű, több mint ezerfős nemzetközi zászlóaljban.

A litván fővárosban, Vilniusban idén júliusban megtartott NATO-csúcstalálkozón Kanada és Lettország megállapodást írt alá a lettországi NATO-zászlóalj megerősítéséről. Ennek értelmében Kanada maximum 1200 további katonát telepít Lettországba.

Az ukrajnai háború kitörése után kanadai katonák, köztük utászok, ukrán katonák lengyelországi kiképzésében is részt vettek.

(Címlapkép: Az ellenzéki Harmadik Út koalíció egyik vezetője, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Néppárt elnöke nyilatkozik a varsói elnöki palotánál, mielőtt kormányalakítási egyeztetésen fogadja őt és a koalíció másik vezetőjét az államfő 2023. október 25-én, tíz nappal a lengyel parlamenti választások után. MTI/EPA/PAP/Szymon Pulcyn)