Lengyel hiszti miatt mondták vissza a franciák a Mistral-üzletet

Az orosz portál egy francia szenátusi képviselő beszámolójára hivatkozik. Robert del Picchia, a nemzetközi kapcsolatok bizottságának szeptember 23-i ülésének jegyzőkönyve szerint arról beszélt, a katonai szövetség kifejezetten azt követelte Párizstól, hogy mondja vissza az üzletet. A jobboldali ellenzéki politikus szerint

a fő hangadó Lengyelország volt.

Varsó azzal fenyegette a franciákat, hogy, ha leszállítják a helikopterhordozókat az oroszoknak, akkor elállnak egy két és fél milliárd eurós vásárlástól. A tervek szerint a lengyel hadsereg hamarosan 50 darab EC725 Caracal típusú helikoptert fog vásárolni, ezzel zsarolták Párizst.

A már legyártott Mistralokat Egyiptom hajlandó átvenni, erről a két ország elnöke szeptember 23-án meg is állapodott. Kairó ugyanannyit fizet a hordozókért, mint, amennyit az oroszok visszaköveteltek: 950 millió eurót. Ez azonban messze nem kompenzálja a francia veszteségeket, hiszen a tranzakció teljes lebonyolítása esetén ennél jóval nagyobb haszonnal számoltak, ráadásul a hajó tárolása is csillagászati összegekbe (havi 5 millió euróba) kerül.

 Del Picchia szerint a lengyel hisztinek engedve Franciaország összesen mintegy

200-250 millió eurót bukott.