Siófoknak az iparűzési adó kompenzációja helyett hitelt ajánlott a kormány

Siófoknak az iparűzési adó kompenzációja helyett hitelt ajánlott a kormány

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere ma egyeztetett a Miniszterelnökséggel arról, hogy kap-e és ha igen, mennyi kompenzációt a település a kieső iparűzési adóbevétele helyett. Legalább is a fáma egészen idáig erről szólt.

Az Orbán-kormány még februárban kezdte meg az egyeztetést azokkal a városokkal, amelyeknek a lakossága meghaladja a 25 ezer főt, és emiatt pedig elesnek az iparűzési adó kompenzációjától. Siófok azonban érdekes helyzetbe került, ugyanis A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala nyilvántartása szerint Siófok lakosainak száma 24.801 fő, vagyis automatikusan járna a balatoni településnek a kompenzáció, azonban a kormány-delegáció szerint a Belügyminisztérium lakcímnyilvántartása szerint meghaladja a lakosság a kritikus határt.

700 millió forint sorsa függ attól, hogy a kormány szerint Siófokon 25 ezernél többen vagy kevesebben élnek

Végre egyeztetett az Orbán-kormány azokkal városokkal, amelyeknek a lakossága meghaladja a 25 ezer főt, és emiatt pedig elesnek az iparűzési adó kompenzációjától. S bár megindult a párbeszéd a felek között, a konkrét eredményekre, pénzügyi támogatásokra március végéig várni kell.

Lengyel Róbert polgármester Facebook-bejegyzésben számolt be arról, hogy kedden ezzel kapcsolatban egyeztetett a kormány embereivel, de a 700 millió forintos iparűzési adóbevétel kiesésének kompenzációja helyett egészen más ajánlatot kaptak:

a város(ok) működési költségeihez (óvodák, bölcsődék fenntartása, orvosi ügyelet működtetése, a helyi járatos buszok biztosítása, stb. stb.) nem járulnak hozzá egyetlen további vassal sem. Fejlesztéseket támogatnának, de elsősorban is azzal, hogy engedélyeznék banki hitel felvételét

 

- számol be róla a csalódott polgármester, aki hozzáteszi, hogy ez nem megoldás, hiszen kamatostól meg is kéne később fizetniük az ebből végrehajtott fejlesztéseket. A megbeszélésen hiába közölte azt is, hogy Siófoknak hosszú évek óta nincs adóssága és nem is szeretné az elődömhöz hasonlóan eladósítani a várost, a meghallgatást vezető miniszteri biztos úr azt mondta, hogy

beszűkítette a lehetőségeit

Egyebek mellett szó esett arról is, hogy a település költségvetése stabil. Lengyel szerint, azonban nem az a kérdés hogy a villanyszámlát, vagy épp az óvodai fenntartási költségeket tudják-e idén fizetni, míg más települések esetében ezek sem biztosak. Siófok, amikor tavaly év elején a vírus berobbant, azonnal takaréklángra tette a várost és komoly spórlásba kezdett. Elsősorban is ennek és persze város adófizető polgárai szorgalmának, az idelátogató vendégeink pénztárcájának köszönhető, hogy 2021-re a működésük stabil és még egy kis fejlesztésre is futja. Ezért inkább járna dicséret, sem mint büntetés - tette hozzá a politikus.

Megjegyeztem azt is, hogy pl. Paks bőven 25 ezer alatti település, a költségvetése viszont több, mint 2 és félszerese Siófoknak. De mivel mi 25 ezer felett vagyunk, pontosan 25 043-an, nekünk nincs kompenzáció, ott viszont teljes körű. Hát mennyire igazságos ez?

 

A támogatásra pedig nagy szükségük lenne, hiszen folyik a Balaton parti Rózsakert felújításának első üteme, jelenleg pedig nem tudják, hogy a következő ütemekhez mikor lesz forrásuk és, ha már irgalmatlan pénzeket elvontak tőlük "(ráadásul még a kampányban a kormány egyik üdvöskéje, az MTÜ vezetője, Guller Zoltán nyilvánosan meg is ígérte a siófokiaknak az ehhez szükséges forrást, csak hát eddig az sem ért még ide)", legalább a munkálatok befejezéséhez biztosítsanak pénzt.

S bár az előző egyeztetésen még arról volt szó, hogy dönteni április elején fog a kormány, most már csak májusban. Őszintén: mosolyra fakasztó ez az egész. Ezt egy videó konferencia keretében is lerendezhettük volna, így a pandémia közepén. 

A polgármester végezetül megjegyzi, hogy jelen állás szerint ez az egész kompenzációs egyeztetősdi nem volt több, mint udvariassági pofafizitek összessége. És addig, amíg kormányzati vezetésű, gazdag települések –Somogyban Kaposvár- még az év végén azonnal és milliárd feletti összegekben kaptak a kieső bevételeikre tekintettel központi pénzeket, a többi érintett város lakói meg oldják meg, ahogy tudják a gondjaikat. Lengyel szerint az sem túl elegáns, hogy bár ellenzéki vezetésű városról van szó Siófok képében, így a kormányzat húzása érthető, de

itt is élnek fideszes szavazók, nem is kevesen. Őket is szájon csapni, nem túl elegáns...

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.