Hoppá: elhalasztják a lengyel-magyar barátság napi ünnepséget

Hoppá: elhalasztják a lengyel-magyar barátság napi ünnepséget

A felek közös megegyezése alapján az Ukrajnában kitört háború miatt elhalasztják a lengyel-magyar barátság nap lengyelországi ünnepségét - tartalmazza a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye, amelynek tartalmáról a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal vasárnap tájékoztatta az MTI-t.

 "Az idei évben a lengyel-magyar barátság napot március 18-19-én tartottuk volna Bochniában, de az Ukrajnában kitört háború miatt mindkét fél egyetértésével későbbi időpontra halasztottuk"

- fogalmaztak lengyel részről a dokumentumban.

"Közösen úgy gondoltuk, hogy miközben az ukránok heroikus küzdelmet folytatnak a megszállt szülőföldért, ez most nem megfelelő idő arra, hogy mi boldogan ünnepeljünk" - fűzték hozzá.

Ugyanakkor Andrzej Duda lengyel államfő szorgalmazza, hogy a biztonsági helyzet függvényében a barátság napot az első adandó alkalommal tartsák meg, hiszen Áder János magyar köztársasági elnökkel és feleségével a lengyel államfői házaspár baráti viszonyt ápol.

"Duda elnök úr szándéka, hogy Áder elnök úr a búcsúlátogatását Lengyelországban tegye, amennyiben erre lehetőség lesz Áder elnök úr hivatali idejének a befejezése előtt" - olvasható a lengyel Köztársasági Elnöki Hivatal közleményében.

Az Azonnali.hu még pénteken, elsőként számolt be a hírről, cikkükben akkor azt írták, diplomáciai forrásokból úgy értesültek, hogy a halasztás egyik fő oka az volt, hogy oroszbarát magyar álláspont miatt Andrzej Duda nem akart magyar kollégájával mutatkozni nyilvánosan egy ilyen protokoll eseményen.

A szomszédunkban dúló ukrán-orosz háború nyomán (is) megromlott magyar-lengyel kapcsolatokról hosszan beszélgettünk Mitrovits Miklós történésszel, polonistával, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársával.

Interjúnk alább olvasható:

Mitrovits Miklós: nagyon gyenge érv, hogy nekünk azért kell semlegesnek maradnunk, mert fontos az orosz gáz

„Európa nem akarta és sokan most sem akarják tudomásul venni, hogy miről van szó. Ukrajna orosz kolonizálása a tét: az oroszok által garantált „semlegesség", az orosz bábkormány, az oroszok által kitalált eurázsiai integráció, az orosz kultúra felsőbbrendűségének hirdetése, semmi mást nem szolgál, mint Ukrajna teljes alávetését az orosz birodalmi céloknak és Európáról való leválasztása" - véli Mitrovits Miklós történész, polonista.