Lengyelország bekeményít, nem fogadják el az orosz vagy kínai vakcinával beoltottak oltási igazolását

Lengyelország bekeményít, nem fogadják el az orosz vagy kínai vakcinával beoltottak oltási igazolását

Szombattól csak negatív koronavírusteszttel lehet belépni Lengyelországba Csehország vagy Szlovákia felől - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Hozzátette: a cseh-lengyel, illetve a cseh-szlovák határ átlépését szombattól kötelezően tíznapos karantén követi, ez alól csak a negatív (antigén vagy PCR) vírusteszt vagy az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák mindkét dózisával történt beoltásról szóló igazolás mentesít.

Ez azt jelenti, hogy azokra a magyarokra, akiket Sinopharm, vagy Sputnyik-V vakcinával oltottak, szintén karantén vár.

Lengyelországban szintén szombattól korlátozzák a száj és orr eltakarását szolgáló eszközök körét, innentől csak a szájmaszkot ismerik el hatékonynak. A sálat, arcpajzsot maszk nélkül nem fogadják el.

Az északkelet-lengyelországi Varmia-Mazúriai vajdaságban újból bevezetik a február 12-től országszerte feloldott korlátozásokat, bezárnak a szállodák, a bevásárlóközpontok, a kulturális intézmények és a sportuszodák. Az intézkedésekre azért van szükség, mert a térségben az újonnan fertőzöttek száma jobban növekszik, mint a 16 másik vajdaságban.

Míg országszerte a múlt héten átlagosan napi 20 új fertőzöttet regisztráltak 100 ezer lakosra, Varmia-Mazúriában 45-öt.

(MTI)