Lengyelországban újabb korlátozásokat vezetnek be a járvány tetőzése miatt

Lengyelországban újabb korlátozásokat vezetnek be a járvány tetőzése miatt

Lengyelországban újabb korlátozásokat vezetnek be a tetőző járványhullám miatt, jövő szerdától a szolgáltatásokat egyszerre még kevesebb beoltatlan ember veheti igénybe, mint eddig. A jövő év márciusától pedig kötelezővé teszik az oltást az orvosok, a tanárok és a rendvédelmi erők számára.

Az MTI tudósítása szerint az intézkedésekről szóló keddi sajtókonferencián Adam Niedzielski egészségügyi miniszter azzal indokolta meg a döntéseket, hogy másfél hete stabil szinten van a koronavírus-járvány negyedik hulláma, ebben az időszakban

a csaknem 38 millió lakosú Lengyelországban napi mintegy 23 ezer új fertőzést regisztrálnak.

Ezért jövő szerdától 30 százalékosra csökkentik az éttermek és a szállodák maximális lehetséges foglaltságát, e kereten felül csakis az üzemeltető által ellenőrzött oltási igazolással rendelkezők vehetik igénybe a szolgáltatásokat. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a mozikra, a színházakra, a sportlétesítményekre és a templomokra is. A létszámkeretet legutóbb a múlt szerdán csökkentették, mégpedig 50 százalékra.

Szintén a jövő szerdától bezárnak a diszkók és a klubok, amelyek csak december 30-án és 31-én tarthatnak nyitva, legfeljebb 100 fős csoportok számára, e kereten felül szilveszterkor csakis a beoltottakat engedhetik be.

Kötelező lesz jövő héttől a megfertőzöttekkel egy háztartásban élők tesztelése, attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem. Oltástól függetlenül tesztelik majd a schengeni övezeten kívüli országokból érkezőket is.

A karácsonyi ünnepeket megelőző és követő napokban, a december 20-a és a január 9-e közötti időszakban az általános és középiskolák távoktatásra térnek át.

Niedzielski azt is bejelentette: március 1-től kötelezővé teszik az oltást az orvosok, a tanárok és a rendvédelmi erők számára.

A munkavállalók védettségi igazolását lehetővé tevő, kimunkálás alatt álló törvénytervezetről Niedzielski elmondta: a védettséget ingyenes vírusteszttel is lehet majd igazolni a munkaadónál.