Lengyelországban péntektől moratóriumot igényelhetnek a lakáshitelesek

Lengyelországban péntektől moratóriumot igényelhetnek a lakáshitelesek

Lengyelországban péntektől moratóriumot vehetnek igénybe a lakáshitelek felvevői, a törlesztéseket az idei és a jövő év négy-négy hónapjában függeszthetik fel. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az erről szóló sajtóértekezletén elmondta: a kedvezmény célja az infláció okozta bizonytalanság enyhítése.

A lengyel parlamentben július elején megszavazott törvény értelmében a saját lakásra zlotyban felvett hitelek törlesztését a folyó negyedévben augusztusra és szeptemberre lehet felfüggeszteni a péntektől a bankokhoz benyújtható nyilatkozat alapján.

Kéthavi részletre kérvényezhető a moratórium az utolsó negyedévben is, jövőre pedig negyedévente egy-egy részlet törlesztése halasztható el.

A felfüggesztett részletek a hiteltörlesztési időszak végére kerülnek át többletkamat nélkül, a hitel futamideje hosszabb lesz az elhalasztott hónapokkal.

Mateusz Morawiecki pénteki sajtóértekezletén az infláció okozta társadalmi hangulatokra utalva kiemelte: a hiteltörlesztési moratórium célja “a mai időkre jellemző bizonytalanság enyhítése”.

Reményét fejezte ki, hogy 2024-től a törlesztőrészletek csökkeni fognak. A lengyel jegybank (NBP) monetáris politikai tanácsa (RPP) július 7-én 50 bázisponttal, 6,50 százalékra emelte az irányadó kamatot, ez volt tavaly október óta a tizedik, ez év eleje óta pedig a hetedik kamatemelés.

A kamatemelés a növekvő lengyelországi infláció elleni fellépés egyik eszköze, célja a zloty gyengülésének megelőzése is. A lengyel központi statisztikai hivatal (GUS) pénteki becslése szerint júliusban 15,5 százalékos volt az éves bázisú infláció, ez a mutató azonos a júniusival. A havi bázisú infláció 0,4 százalékot tett ki, ez lassulást jelent a júniusi 1,5 százalékhoz képest.

Morawiecki a legutóbbi adatokat elégedettséggel nyugtázta, egyúttal – hivatkozva a globális gazdasági tényezőkre – hangsúlyozta:

Még túl korai lenne beharangozni az infláció visszavonulását.

Újságírói kérdésre bejelentette: kormánya az év végéig meg fogja hosszabbítani az infláció visszaszorítását célzó, jelenleg október 31-ig érvényes intézkedéseket. Ezek értelmében februártól nullára csökkent az élelmiszerek, a lakossági földgáz és a műtrágya áfája, nyolc százalékra csökkentették az üzemanyagok áfáját és öt százalékra a távfűtését.

Utóbbit, vagyis az alapvető élelmiszerek áfájának nullára csökkentését a Jobbik egyébként már hónapok óta szorgalmazza, de a kormánypártok nem hajlandóak megfontolni sem a javaslatot.