Egyhangúlag jóváhagyta a lengyel parlament a svéd és finn NATO-csatlakozást

Egyhangúlag jóváhagyta a lengyel parlament a svéd és finn NATO-csatlakozást

Egyhangúlag megszavazta szerdai ülésén a lengyel szenátus a Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló jogszabálytervezetet, így a szejm július eleji jóváhagyását követően a törvény most már csak Andrzej Duda elnök aláírására vár - számolt be az MTI.

A lengyel rend szerint a most elfogadott jogszabály hatályba lépését követően Andrzej Dudának kell hivatalosan ratifikálnia a csatlakozási jegyzőkönyvet.

A 30 NATO-tagállamnak körülbelül a fele már jóváhagyta a két skandináv ország belépését a katonai szövetségbe.

A német törvényhozás elsőként járult hozzá jogilag Finnország és Svédország NATO-csatlakozásához

Hozzájárult pénteken a német törvényhozás mindkét kamarája (Bundestag, Bundesrat) Finnország és Svédország NATO-csatlakozásához, ezzel Németország az első tagállam, amely jogilag is elfogadta a katonai szövetség bővítését - írja az MTI.

Svédország és Finnország az ukrajnai háború kitörése után, május közepén nyújtotta be a NATO-csatlakozási kérelmet, amelyet a szövetség a június végi madridi csúcstalálkozóján hagyott jóvá. A folyamat véglegesítéséhez viszont az összes tagállam ratifikálása szükséges.

Késleltetheti azonban a svéd és a finn csatlakozást Törökország, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn ismételten azzal fenyegetőzött, hogy befagyasztja a folyamatot. Erdogan már a NATO madridi csúcstalálkozóján felszólította a két országot, hogy "vegyék ki a részüket a terrorizmus elleni harcból", ellenkező esetben visszavonja a NATO bővítéséhez adott hozzájárulását. Ankara kurd szervezeteket vádol terrorizmussal.