A lengyelek amerikai földgázt várnak Trumptól

Az amerikai földgázszállítások növelésének előkészítését várja Donald Trump jövő havi látogatásától Lengyelország.

Lengyelország egy évvel ezelőtt helyezte üzembe LNG (cseppfolyósított földgáz) terminálját a német határ közelében fekvő Swinoujscie balti-tengeri kikötővárosban. Az orosz gázszállításoktól való függőség csökkentése érdekében létesített terminált Lengyelország egyúttal regionális gázelosztó központtá is kívánja tenni.

Az első amerikai LNG szállítmány az idén júniusban érkezett a terminálra a Cheniere Energy vállalattól a lengyel állami PGNiG földgázipari konszern számára.

Donald Trump elnök látogatásától Lengyelországban további gázszállítási üzletek feltételeinek a megteremtését várják, de nemcsak lengyel, hanem más európai vevők számára is. "Az energiaellátást mind Washington, mind Varsó fontos biztonságpolitikai kérdésnek tekinti" - mutatott rá a lengyel kormány energiaipari infrastruktúráért felelős illetékese. "Ebből a szempontból az energiaügyi együttműködés kérdése szinte biztosan terítékre kerül a tárgyalásokon. Konkrétan az LNG szállítások növelése is szóba kerülhet Lengyelország és a szomszédos, de akár más európai országok számára is" - tette hozzá.

Piotr Naimski megjegyezte, hogy Lengyelország Ukrajának is tovább tudja juttatni a Swinoujscie-i LNG terminálban fogadott LNG szállítmányokat, mihelyt elkészült az átadó állomás a két ország határán, a későbbiekben pedig akár Dél-Európa számára is.

Lengyelország évente 16 milliárd köbméter gázt használ fel. A lengyeleknek LNG szállításra jelenleg a Qatargas vállalattal van szerződése az országnak 3 milliárd köbméterről. A Swinoujscie-i kikötő kapacitása 5 milliárd köbméter, amit 7,5 milliárd köbméterre fognak bővíteni.

"Arra számítunk, hogy az azonnali piacon kötött üzleteken túl hosszú távú szállítási megállapodásokat is köthetünk amerikai vállalatokkal"

- mondta Piotr Naimski, megjegyezve, hogy az amerikai cseppfolyósított földgáz kellőképpen versenyképes Európában ahhoz, hogy megrendítse a Gazprom piaci pozícióját.

Naimski egyúttal az Északi Áramlat földgázvezeték szállítási kapacitásának a megduplázását célzó tervekre utalva üdvözölte az orosz energiaipari projektek szankcionálására tett amerikai kezdeményezést.

"Az amerikai Szenátus javaslata az európai gázszállítások feletti orosz dominancia miatti politikai aggályokat fogalmazza meg. Lengyelország nagyra értékeli, hogy álláspontja az Egyesült Államokban meghallgatásra talált"

- fogalmazott a lengyel gazdasági miniszterhelyettes.

Donald Trump a németországi G20 csúcstalálkozóra tartva július 6-án érkezik Varsóba, és várhatóan katonapolitikai és energiabiztonsági témákban folytat megbeszéléséket a lengyel vezetőkkel.