Lengyelországban megszavazták a mezőgazdasági termelőknek nyújtott állami támogatások emelését

Lengyelországban megszavazták a mezőgazdasági termelőknek nyújtott állami támogatások emelését

Az ukrajnai mezőgazdasági termékek importja miatt nehéz helyzetbe került gazdákat kompenzálnák.

Megszavazta kedd éjjel a lengyel szejm (alsóház) azokat a törvénymódosításokat, amelyek megemelik az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt hátrányos helyzetbe került lengyel gazdák állami támogatását - írja az MTI. Az erről szóló tervezetek most a szenátus (felsőház) elé kerülnek.

Az egyik módosítás értelmében literenként 0,26 zlotyval (21,2 forint) 1,46 zlotyra (119 forint) emelnék azt az összeget, amelyet a gazdáknak visszatérítenek a dízelolaj utáni jövedéki adóból.

A lengyel kormány ezenkívül április végén az Európai Bizottság jóváhagyását kérte ahhoz, hogy a törvényes kedvezményen túl 0,54 zlotyval (44,3 forint) megemelhesse a dízelolaj literenkénti támogatását a mezőgazdasági termelők számára.

A képviselők megszavazták az agrárvédelmi alap létrehozásáról szóló törvényt is. Ebből fizetnének kárpótlást azon gazdáknak, akik fizetésképtelenné vált vevőnek adták el termésüket. Az alapot az agártermékeket felvásárló nagyobb vállalatok adóiból hozzák létre.

Más megszavazott jogszabályok értelmében a gazdák hiteleket vehetnek fel műtrágya és növényvédő szerek beszerzésére, és egyszerűsítik számukra a mezőgazdasági használatra szánt épületek, köztük silók létesítésének hatósági engedélyeztetését.

Az új előírások a lengyel kormány április végén elfogadott, több jogszabályból és rendeletből álló csomagjának részét képezik. Ennek értelmében többek között kiegészítő támogatást fizetnek a gabonafélék felvásárlási árához. A támogatás célja, hogy a gazdák kiürítsék raktáraikat a nyári betakarítás előtt.

Ismert, az Európai Bizottság április végén Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kezdeményezésére intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós importjára vonatkozóan. Ennek értelmében június 5-ig visszaállítják az Ukrajnából beszállított búza, kukorica, repce- és napraforgómag importvámját az Ukrajnával szomszédos öt uniós tagországban. A termékek tranzitja viszont továbbra is lehetséges.

Lengyelországban az uniós korlátozások bevezetése után is érvényben maradt egy sor más ukrán agrártermékre, köztük a baromfira, tojásra és a tejtermékekre vonatkozó egyoldalú importtilalom.

Április elején lemondott a lengyel mezőgazdasági miniszter az olcsó ukrán gabona beáramlása nyomán, miután a gazdák traktorokkal vonultak fel és tiltakoztak az import hatásai miatt.

Ugyanakkor tegnapi hír, hogy az Európai Parlament áldását adta az ukrajnai termékek uniós behozatalát segítő intézkedések fenntartására, a rendeletet viszont még az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia.

Címlapkép: Lengyel gazdák traktorokkal vonulnak egy felüljárón az ukrán gabonaimport ellen tartott tiltakozáson Szczecin északnyugati nagyvárosban 2023. április 3-án. (MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)