Letehetik a fegyvert a kurd gerillák Törökországban

A kurdokhoz közel álló szélsőbaloldali Népi Demokrácia Pártja (HDP) politikusai Yalçın Akdogan miniszterelnök-helyettessel való megbeszélésüket követően hozták nyilvánosságra Abdullah Öcalan üzenetét, melyben a terroristavezér felkérte a PKK-t, hogy tavasszal döntsenek a fegyverletételről.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Szaúd-arábiai útja előtt tartott sajtótájékoztatóján kommentálta Öcalan szavait. Az államfő szerint a lefegyverzés a békefolyamat jelentős lépése lehet, ám ami igazán számít, az a végrehajtás. Erdogan azt is hangsúlyozta, a fegyverletétel csak egyoldalú lehet, a török hadsereg és rendőrség lefegyverzéséről szó sem lehet. Az elnök emlékeztetett azokra az intézkedésekre is, melyeket kormánya hozott a kurdok elleni diszkrimináció megszüntetése érdekében.

A békefolyamat új formát kapott – értékelte az eseményeket Ahmet Davutoglu miniszterelnök is, aki az AK Parti ifjúsági tagozatának kongresszusán beszélt. A kormányfő kifejezte reményét, hogy egy új, demokratikus rendszer jöhet létre.

Üdvözölte Öcalan kijelentését a kurd szervezeteket (köztük terrorcsoportokat is) összefogó Kurd Közösségek Uniója (KCK), mely azt ígérte, amennyiben a kormány betartja ígéreteit, ők is állni fogják a szavukat.

A nagy török pártok közül a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) Öcalan bejelentését kedvezően értékelte, hangsúlyozva, hogy a béke felé tett lépés lehet, míg a jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) kétségeit hangsúlyozta, megbízhatatlannak nevezve a PKK-t.