Bécsben is pörög már a letelepedésikötvény-biznisz

Ez aztán a nyugati nyitás. Elsősorban orosz, ukrán és kazah állampolgárok körében népszerűsítik a programot.

A 2015-ben alapított I. I. I. Immigrant Integration & Invest GmbH (I. I. I. GmbH) nevű vállalat 60 ezer eurót (18,5 millió forint) kér az ügyintézésért. A lap szerint jól mehet az üzlet, hiszen az egyik cégtulajdonos bő fél évvel a cégalapítás után 750 ezer euróért (több mint 230 millió forint) vett ingatlant Maria Guggingban. Vagyis 12-13 ügyfél elég volt ahhoz, hogy házat vásárolhasson Bécs külvárosában. Ebből is látszik, milyen óriási a hasznuk a magyar kötvényprogramban a magáncégeknek, pedig ez a vállalat csak alvállalkozóként van jelen az értékesítésben.
 
Az I. I. I. GmbH az orosz nyelvű ügyfelekre specializálta magát, vagyis elsősorban orosz, ukrán és kazah állampolgárok körében népszerűsíti a programot. Ám a kötvényprogram sajátossága miatt azonban csak a magyar kormány által preferált és engedélyt kapó, Liechtensteinben bejegyzett VolDan Investments jegyezheti le az orosz és ukrán állampolgárok nevében az állampapírt. 
 
Az Országgyűlés Fidesz-többségű gazdasági bizottsága jelenleg öt közvetítővállalkozásnak engedi meg, hogy megvegye a letelepedési magyar állampapírt. Külföldiek nem vásárolhatják meg közvetlenül, ők a pénzükért csak egy, a cég által kiállított elismervényt kapnak, amivel igazolják, hogy 300 ezer eurót átvettek az ügyféltől. 
 
A lap szerint éppen ezért korrupciógyanús a magyar letelepedésikötvény-program, hiszen csak a Fidesz által kedvezményezett cégek vehetnek részt az üzletben. Csakhogy ezeknek a vállalkozásoknak a tulajdonosi szerkezete átláthatatlan, a program végső haszonélvezői ismeretlenek maradnak. Annyit lehet csupán tudni, hogy az Országgyűlés gazdasági testülete a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund, a ciprusi illetőségű Innozone Holdings Ltd. és Migrat Immigration Asia Ltd., továbbá a liechtensteini VolDan Investments Ltd., illetve az egyetlen magyar vállalkozás, az Arton Capital Hungary Kft. részére adott kötvénylejegyzési engedélyt - írja a lap.