Megdöbbentő dolgokat láttak dán megfigyelők az erdélyi magyarok levélszavazásánál

Megdöbbentő dolgokat láttak dán megfigyelők az erdélyi magyarok levélszavazásánál

Egy választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet, a Silba két megfigyelőcsoportot küldött Kolozsvárra, hogy az erdélyi magyarok levélszavazását monitorozzák az április 3-ai választásokon, gyorsjelentésük lesújtó képet fest az ott zajló folyamatokról - számolt be róla a Magyar Hang.

A megfigyelők az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács úgynevezett Demokrácia Központját, az RMDSZ által működtetett Eurotrans Alapítvány szavazóhelyiségét, valamint a kolozsvári magyar konzulátuson a személyes zavazásokat és a másutt leadott levélszavazatok átvételét látogatták meg.

A hiányosságok között felsorolják, hogy az EMNT-nél a hagyományos szavazóurnák helyett egy kivágott kartondobozt használtak a szavazásra, a személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat pedig bárki számára látható helyen, a kartondobozzal egy helyiségben tartották. Emellett az erdélyi falvakból származó levélszavazatokat a szavazóhelyiségben lévő hűtőszekrényen tartották lezáratlanul és bárki számára hozzáférhetően.

A konzulátuson sem volt jobb a helyzet: a legtöbben nem a fülkében töltötték ki a szavazólapot, hanem teljesen nyilvánosan, ami amegfigyelők szerint nem felel meg a demokratikus gyakorlatnak. Itt sem volt a szavazóurnán pecsét és az általuk látott urnában nem voltak ellenőrző papírok sem. Problémaként azonosították azt is, hogy a falvakból "civil szervezetek" gyűjtötték a szavazatokat, és azokat dobozokban, jegyzőkönyv nélkül vitték el a konzulátusra.

A legmegdöbbentőbb azonban az volt, hogy voltak, akik egynél több szavazatot adtak le, így olyan is előfordult, hogy valaki egyszerre tíz szavazatot dobott be az urnába, mégsem állították le a tisztviselők.