Lezüllesztett oktatás: több magyar diák érettségijét sem fogadják el holland és dán egyetemek

Lezüllesztett oktatás: több magyar diák érettségijét sem fogadják el holland és dán egyetemek

Nem fogadják el a magyar diákok szakképzésben szerzett érettségijét a holland és dán egyetemek. Csak a magyar szakképzéssel van problémájuk, mert más országok jelentkezői esetében elfogadják az ottani érettségi bizonyítványt is.

Nem fogadják azokat a magyar diákokat a holland egyetemek, akik nem gimnáziumban, hanem szakképzésben szerezték meg az érettségijüket

- írja az Eduline.

Ezt egyébként egy szülő vette észre, ő értesítette a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ).

Kiderült például, hogy a magyar diákok körében is népszerű maastrichti egyetemen a Franciaországból érkező diákok esetében elfogadják a szakképzésben szerzett érettségi bizonyítványt. Ellenben a magyar diákok felvételi követelményeként csak a gimnáziumi érettségi szerepel.

A tillburgi egyetemen ráadásul nem csupán nem fogadják el, de egyenesen kizárják a szakgimnáziumokban vagy szakközépiskolákban szerzett érettségi alapján történő "pontszámítást."

A dán SDU-n (University of Southern Denmark) a jelentkezőket kétféle lehetőség (kvóta) alapján vehetik fel. Az egyik egy normál felvételi eljárás felvételi vizsga nélkül, amivel a férőhelyek nagyrészét általában fel is töltik. A másik mód, hogy felvételi vizsgát írnak a jelentkezők, annak az eredménye alapján töltik fel a maradék helyeket. Namost egy magyarországi szakképzében érettségizett diákoknak csak ez az egy lehetősége van. Ő nem pályázhat normál felvételi eljárással, mert nem fogadják el a bizonyítványukat.

Orbánék közben minden diákot a szakképzés felé terelnének. Ha pedig egy tanuló így tesz, annak utána sokkal kisebb esélye lesz, sőt, szinte lehetetlen lesz holland vagy dán egyetemre bekerülni.

A PDSZ ennek kapcsán azt írja, hogy "az oktatási rendszer azonnali és teljes körű reformjára van szükség" ahhoz, hogy a diákok minőségi oktatásban részesülhessenek és az oktatás be tudja tölteni esélyteremtő funkcióját. Hozzáteszik, hogy ehhez megbecsült pedagógusokra van szükség, amihez elengedhetetlen a bérek rendezése, a státusztörvény visszavonása és a nevelést-oktatást közvetlenül segítő (NOKS-os) dolgozók, valamint a felsőoktatásban oktatók helyzetének rendezése.

"Gyermekeink külföldre vándorlását nem a különböző röghöz kötési trükkökkel kell megpróbálni megakadályozni, hanem valódi oktatási és életfeltételeket kell biztosítani, olyan társadalmi környezetet, ahol reális és vonzó jövőképet tudnak maguknak álmodni, majd megvalósítani!"

- írják.

(Kiemelt kép: Diákok a történelem középszintű írásbeli érettségi vizsga kezdete előtt a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma és Kollégiumában 2023. május 10-én. Történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik. - MTI/Krizsán Csaba)