Li csiang: Kína elkötelezett, hogy megnyissa a világ második legnagyobb gazdaságát

Li csiang: Kína elkötelezett, hogy megnyissa a világ második legnagyobb gazdaságát

A kínai miniszterelnök szerint országa olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését.

A kínai miniszterelnök szerint országa elkötelezett, hogy megnyitja a világ második legnagyobb gazdaságát, és olyan reformokat hajt végre, amelyek elősegíthetik a növekedés élénkülését.

A geopolitikai feszültségek csak visszafogják a fejlődést világszerte

- tette hozzá.

Li Csiang a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban rendezett ázsiai gazdasági konferencián (Boao Forum for Asia - BFA) szólalt fel csütörtökön.

A márciusban megválasztott új kínai miniszterelnök kijelentette: "nem számít, hogy milyen változások történnek a világban, mi mindig ragaszkodni fogunk a reformhoz és a nyitáshoz".

Mint mondta, számos új intézkedést léptetne életbe a piacra jutás megkönnyítése és az üzleti környezet optimalizálása érdekében. Egyben hangsúlyozta: "a béke a fejlődés előfeltétele".

Kína gazdaságát jócskán megrázta a koronavírus-járvány, de a miniszterelnök szerint már a fellendülés érezhető jelei tapasztalhatók. Kína szerény, mindössze 5 százalékos GDP-növekedési célt tűzött ki az idei évre, ami elmarad a tavalyi 5,5 százalékos céltól és kisebb, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi előrejelzésében szereplő 5,2 százalék.

(Címlapkép: Li Csiang újonnan megválasztott kínai miniszterelnök beszél a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) ülésének végén tartott sajtótájékoztatón a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. március 13-án. MTI/EPA/Pool/Reuters/Florence Lo)