„Az emberek nem akarják ezt a kormányt” - interjú Matteo Luigi Bianchival, az Liga parlamenti képviselőjével

„Az emberek nem akarják ezt a kormányt” - interjú Matteo Luigi Bianchival, az Liga parlamenti képviselőjével

A Liga és az Öt Csillag Mozgalom a legutóbbi olasz parlamenti választások után nem sokkal – sokak meglepetésére – koalíciós kormányzásba kezdett. A Liga erősödött, partnere támogatottsága csökkent. Ezért a Liga vezetője, Matteo Salvini megbuktatta a kormányt az előrehozott választások kikényszerítése miatt, amit simán megnyert volna. Az Öt Csillag Mozgalom azonban a szocialista Demokrata Párttal alakított közös kormányt, így a Liga ellenzékbe került. Matteo Luigi Bianchit,  a Liga parlamenti képviselőjét kérdeztük a jelenleg sem egyszerű olasz belpolitikai helyzetről.

Miért bukott meg a Liga-Öt Csillag koalíciós kormány? A Torino-Lyon gyorsvasút csak ürügynek tűnik.

Azért mert a koalíciós partnerünk több kérdésben sem támogatta a mozgalmunk által régóta célként megjelölt tervet, amely szerint az északi régióknak nagyobb önállóságot adjunk. Itt elsősorban Lombardiára és Veneto régióra kell gondolni. Ezen kívül az egykulcsos adó bevezetését sem támogatták, amely jó lett volna az embereknek és a cégeknek egyaránt. Nem volt így lehetőségünk a migráció melletti legfőbb céljaink elérésére. A migráció ügyében azonban sikerült jelentős eredményeket elérni. Röviden: a két mozgalom más irányba akarta vinni az országot, és ezekben sokszor nem született egyezség.

Olaszország az előző kormány idején – amikor Ön is kormánypárti képviselő volt – el volt szigetelve nemzetközileg? Hogy érezte?

Egyáltalán nem. A fősodratú média szerint a Liga és Salvini nagyon veszélyesek a demokráciára, valamint az ország jövőjére nézve. Azonban a Liga kormányozza évek óta Lombardiát és Veneto régiót, amelyek a legnagyobb és leggazdagabb régiói az országnak. Élvezzük az emberek többségének támogatását, és jó eredményeink vannak. Csak az ellenséges média sulykolja, hogy a Liga vezetésével visszajön a fasizmus, de az átlagemberek mind tudják, hogy a Liga demokratikus párt.

Az uniós választáson az emberek 35 százaléka támogatott bennünket. Nem hiszem, hogy ők mind fasiszták lennének.

A Ligát az oroszok támogatják anyagilag?

Hihetetlen sztori... A média szerint 65 millió dollár titkos kampánytámogatást kaptunk Oroszországtól, de ez elképesztően alaptalan vád. A kampányköltségvetésünk nyilvános, transzparens mindenki számára. Csak azért találták ki ezt a vádat, mert fotók vannak arról, hogy Salvini és más személyek bizonyos szállodákban találkozókon vettek részt. Ennél több bizonyíték nincs. A sztorit ellenfeleink és a média találta ki, hogy a Ligát és a kormányt támadják, valamint Salvinit, aki az országban és Európában is az egyik legnépszerűbb politikus lett.

Matteo Luigi Bianchi a Liga parlamenti képviselője. 40 éves. Több cikluson át vezette faluját Morazzonet a Liga színeiben. A párt Varese tartományi régiós titkára. Vareseben alakult meg a korábban Északi Ligaként ismert párt, és a mai napig ez a terület a párt legnagyobb erőssége. 2012-től az Olasz Önkormányzatok Nemzeti Szövetségének alelnöke. Tagja az olasz parlament uniós szakbizottságának, valamint a NATO Parlamenti Közgyűlésének és az EBESZ parlamenti testületének.

Úgy sejtem, Salvini terve a kormánykoalíció felmondásával nem az volt, hogy a Liga helyére baloldali párt kerüljön a kormányba. Mi a tervük a jövőre nézve? A felmérések szerint a Liga támogatottsága csak kis mértékben csökkent, és inkább stagnálás mutatkozik.

Egy véleményen vagyunk a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérekkel, és előrehozott választást akarunk. Tehát a Parlamentben mi vagyunk a legerősebb ellenzéki erő. A Parlamenten kívül pedig, az emberek között miénk a többség.

Keményen dolgozunk azon, hogy mielőbb a parlamentben is megjelenjen ez a többség, ahogyan az emberek is akarják.

Úgy látom, az uniós választáson, valamint az olasz regionális választásokon is nagyon szép eredményeket értünk el. A baloldal pedig azóta is folyamatosan veszíti el ezeket a választásokat. Aggódnak és látják, hogy az emberek nem akarják a kormányukat. Nem akarják őket. Ezért október 9-én egy óriási demonstrációt szervezünk Rómába az Olasz Testvérekkel közösen, ahol a kormány ellen és az előrehozott választásokért tüntetünk. Természetesen a demonstráció vezetője Matteo Salvini lesz. 

A Politico nevű lapban a közelmúltban megjelent egy cikk...

Igen, olvastam.

...amely szerint az európai populista erők elérték támogatottságuk csúcsát, és vagy visszazuhannak, vagy jelenleg is stagnálnak. A Liga populista párt? Vagy szélsőjobboldali, vagy milyen? Egyetért a cikk tartalmával?

Véleményem szerint alapvető különbség van a brüsszeli, berlini vagy éppen párizsi politikusok és mi közöttünk. Teljesen máshogy látjuk a dolgokat. Amikor a Ligáról, az FPÖ-ről vagy más „populista” pártokról beszélnek, akkor ők nem értik a demokráciát és nem értik meg az emberek érzéseit.

Mi az emberekkel vagyunk. Megértjük a problémáikat.

A szocialisták nincsenek valódi kapcsolatban az emberekkel. Teljesen más nézőpont a miénk az övékétől. Az emberek között mozogva lehet csak megérteni, hogy melyek a valódi problémák. Az emberek pedig nagyon mérgesek és dühösek, mert nem akarják a mostani baloldali olasz kormányt. A szocialisták nem értik a migráció problémáját sem. Salvini ebben nagyon kemény és határozott véleményen van, és az emberek ezzel egyetértenek.