Litván kikötőben ellenőrzik szerdától a Lengyelországon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat

Litván kikötőben ellenőrzik szerdától a Lengyelországon áthaladó ukrán gabonaszállítmányokat

A lengyelek viszont továbbra sem engedik be az Ukrajnából származó gabonát a piacukra.

A litvániai Klaipeda kikötőjébe helyezik át az ukrán-lengyel határról az ukrán gabona növényegészségügyi ellenőrzését a következő két nap során - közölte kedden tárcája hivatalos honlapján Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter .

A közlemény szerint erről Szolszkij állapodott meg litván és lengyel partnerével keddi online megbeszélésükön. A megállapodás Kijev szerint felgyorsítja a Lengyelországon keresztüli ukrán gabonatranzitot.

"Fontos kérdésben állapodtunk meg. Szerdától a Litvánián áthaladó ukrán gabona ellenőrzése az ukrán-lengyel határról litván területre, litván kikötőbe kerül"

- erősítette meg Robert Telus lengyel agrárminiszter.

Az ukrán szaktárca emlékeztetett arra, hogy Ukrajna javasolta az állat- és növényegészségügyi ellenőrzés áthelyezését az ukrán-lengyel határról a litván kikötőbe, Lengyelország és Litvánia kormánya pedig támogatta az indítványt, amelyet Varsó és Vilnius is konstruktív lépésnek nevezett.

A lengyel és az ukrán mezőgazdasági miniszter múlt szerdán folytatott online megbeszélést. Ezt követően Telus a PAP hírügynökségnek leszögezte:

"A gabonát illetően szilárd az álláspontunk. Ukrajnából származó gabona nem léphet be a lengyel piacra". Emellett arra szólította fel Kijevet, hogy vonja vissza az ukrajnai gabonaimportra vonatkozó varsói embargó miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) benyújtott panaszát.

Szolszkij a múlt heti tárgyalás után jelentette be, hogy a következő napokban Ukrajna, Lengyelország és Litvánia mezőgazdasági miniszterei háromoldalú találkozót tartanak az egészségügyi ellenőrzések átadásáról a Lengyelországon keresztüli tranzit javítása érdekében. Az ukrán agrárminiszter kifejtette, hogy hasonló eljárásról kell megállapodni a Németországba irányuló mezőgazdasági termékek lengyel területen keresztüli tranzitjára vonatkozóan is. Emlékeztetett arra, hogy augusztusban egy ilyen ellenőrzési mechanizmusról született megállapodás Magyarországgal és Szlovákiával.

(Címlapkép: Címlapkép: Egy széles nyomtávú ukrán szerelvény kukoricaszállítmányának átrakodása az Eperjeske átrakó pályaudvaron 2022. július 22-én. - MTI/Vajda János)