Tömeges szűrési program kezdődött Liverpoolban

Tömeges szűrési program kezdődött Liverpoolban

Megkezdődött pénteken Liverpoolban a brit kormány által meghirdetett, egész városokra és országrészekre kiterjedő tömeges koronavírus-szűrési program első, egyelőre próbajellegű szakasza, tájékoztat az MTI.

A félmillió lakosú északnyugat-angliai nagyvárosban péntektől mindenki részt vehet bármikor ismételhető koronavírus-szűréseken, azok is, akiknek nincsenek tüneteik. A szűrési program próbaszakasza a jelenlegi tervek szerint két hétig tart.

A lakosság kombinált tesztekre jelentkezhet: ezek egyik eleme az immár hagyományos PCR-szűrés, a másik viszont egy gyorsteszt, amely szintén orrból és szájból vett mintákat vizsgál, de nem igényel laboratóriumi kiértékelést és egy órán belül eredményt mutat.

Emily Adams, a trópusi betegségek kutatására szakosodott liverpooli egyetemi intézet (Liverpool School of Tropical Medicine) vezetője pénteken a BBC rádiónak elmondta: a gyorsteszt "négyből három vagy ötből négy" koronavírus-fertőzést biztonsággal kimutat, és nagyon hatékony azoknak a fertőzötteknek a kiszűrésében is, akiknek semmiféle tünetük nincs.

Boris Johnson brit miniszterelnök a program bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: a tömeges szűréssel sok ezer olyan fertőzött azonosítható és elkülöníthető, akiknek nincsenek tüneteik, így tudtukon kívül terjesztik a vírust. Johnson kijelentette:

a liverpooli koronavírus-szűrési program sikere esetén a kormány már a karácsonyig hátralévő időszakban több millió gyorstesztet tesz hozzáférhetővé országszerte.

A brit kormányfő szerint az ilyen jellegű tömeges tesztelés nagy hatékonyságú új fegyvernek bizonyulhat a koronavírus-járvány elleni harcban.

Liverpool a legfertőzöttebb angliai térségek közé tartozik: a városban és tágabb környezetében a múlt héten százezer lakosonként 351 fertőzöttet mutattak ki, Anglia egészének átlagában ugyanakkor százezer lakosra 153 koronavírus-fertőzött jutott ugyanabban az időszakban. A minap Joe Anderson liverpooli polgármester bátyja is koronavírus-betegségben halt meg.

Boris Johnson miniszterelnök a liverpooli program bejelentése előtt nem sokkal, a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján közölte, hogy Nagy-Britanniában több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van "azonnali kilátás". Hangsúlyozta: e gyorstesztekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre koronavírus-szűrésnek alávetni.

A brit kormányfő elmondta: reális esély van arra is, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag. Boris Johnson kijelentette: meggyőződése, hogy e technikai vívmányok lehetővé teszik a vírus legyőzését jövő tavaszra.