Egy kínai egyetem listázná az LMBTQ-hallgatóit

Egy kínai egyetem listázná az LMBTQ-hallgatóit

A Sanghaji Egyetem olyan kérdőívet küldött ki az intézményeinek, melyben gyakorlatilag arra kérték őket, hogy listázzák az LMBT hallgatóikat. A „Campus kérdőív”, melynek oldalai kikerültek a kínai közösségi médiára és Twitterre is, a „vonatkozó követelményekre” hivatkozva kérte, hogy vizsgálódjanak a diákokról. Információt kértek a hallgatók felfogásáról és pszichológiai állapotáról, beleértve a politikai hovatartozásukat, a társas kapcsolataikat és a mentális egészségi állapotukat is - írja a 444.hu a Guardian cikkére hivatkozva.

Az írás a "vonatkozó követelményeket" nem részletezi, ahogy a felmérés célját sem indokolja meg. A Sanghaji Egyetem egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta a kérdőív kiküldését.

A lap azt írja, sok kínai fiatal és aktivista most attól tart, hogy a kérdőív azt jelzi, a hatóságok le akarnak csapni azokra az egyetemi csoportokra és szervezetekre, melyek az LMBT közösséget és/vagy a feminizmust támogatják. Az utóbbi időben ugyanis a kínai kormány újult erővel vette célba a szexuális kisebbségeket, különösen azokat a csoportokat, melyek aktívan próbálnak fellépni a diszkrimináció ellen. A Sanghaj Pride-ot, ami az egyetlen ilyen felvonulás volt az országban, tavaly már meg sem rendezték.