Dobrev Klára mandátumát az LMP kőbányai képviselője kapta meg

Dobrev Klára mandátumát az LMP kőbányai képviselője kapta meg

Most már biztos, hogy Dobrev Klára EP-képviselő marad, így helyette az LMP kőbányai önkormányzati képviselője, Bakos Bernadett ülhet be a Parlamentbe - írja a Telex.

Miután kedd délután írásban tudatta Dobrev a Nemzeti Választási Bizottsággal szándékát, a közös listát állító hatpárti ellenzék dönthetett a megüresedett mandátum sorsáról.

A közös lista összeállításakor úgy állapodtak meg a pártok, hogy a DK biztosít egy helyet az LMP-nek, ha a zöldek csak egy egyéni körzetben tudnak nyerni. Miután ez a forgatókönyv valósult meg, és egyedül Csárdi Antalnak jött össze a győzelem, szükségük van plusz egy mandátumra ahhoz, hogy saját frakciót tudjanak alakítani 5 képviselővel. Az LMP-nek Bakossal együtt jelen állás szerint 5, a DK-nak pedig 15 képviselője lesz a következő Országgyűlésben. Az LMP képviselője a közös ellenzéki listán egyébként az 50. helyen szerepelt - írja  alap.

Ahogy már az is biztos, hogy Karácsony Gergely helyett Szabó Rebeka, zuglói párbeszédes alpolgármester foglal helyet a Parlamentben.

Az azonban továbbra sem világos, ki lesz a gazdája a listavezető Márki-Zay Péter által fel nem vett parlamenti mandátumnak.