LMP: nem rasszista, csak korrupcióellenes Hadházy

Ez lehet az LMP Rikárdó-ügye, az Országos Roma Önkormányzat szerint veszélyes lehet a kis, zöld párt.

Hadházy Ákos szerint az nem válasz, hogy az Országos Roma Önkormányzat az elköltött százmilliók ügyében „rasszistázni” kezdett. Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint az átlátható és felelős gazdálkodás az uniós pénzekkel a tisztesség és szakmaiság minimuma. Hadházy szerint alapos, részletes vizsgálatnak kell feltárnia, indokoltak voltak-e ezek a költések. Erre pedig éppen a hazai cigányság sikeres integrációja, eredményes segítése érdekében van szükség.

„Irodafelújításra, autóbérlésre, irodabútor-vásárlásra egyenként is tízmilliók jutottak, de ezek által egyetlen ember sem került közelebb az elhelyezkedéshez. Természetesen átfogó projekteknek lehetnek egyszeri költségei induláskor. De az rendkívül aggályos, ha a teljes keretösszeg felét ilyenekre költik."

- fogalmazz a Lehet Más a Politika közleménye.

Az ügy előzménye, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) határozottan visszautasította Hadházy Ákos LMP-s szakszóvivő „Híd a munka világába” programmal kapcsolatos kritikáit, közlésük szerint a programmal a hátrányos helyzetű emberek és a romák képviseletére, felzárkóztatásra törekednek.

Mint írták:

"rendkívül veszélyes lenne, ha az LMP a kiegyensúlyozott, mértéktartó és hiteles politizálás helyett teret adna a hátrányos helyzetűekkel szembeni etnikai és szociális szegregációt képviselő ideológiáknak".

Megjegyezték, hogy a program keretében létrejön egy - a közfoglalkoztatás rendszerétől függetlenül működő - a hátrányos helyzetűek által létrehozott és működtetett országos foglalkoztatási szövetkezet, kiépül annak szervezeti és infrastrukturális háttere.

"A hazai kutatási eredményekre figyelemmel pedig rögzítendő, hogy a romák által alapított és működtetett foglalkoztatási szövetkezet - a piaci szereplők romafoglalkoztatástól történő elzárkózására figyelemmel - az egyetlen lehetőség a saját felzárkózásukért tenni akaró cigányok számára" – hangsúlyozta a kisebbségi önkormányzat.

Az ORÖ közlése szerint Hadházy Ákos nyilatkozata téves információkon és abból levont hibás következtetéseken alapul. A szóvivő a projekttevékenységek megismerése nélkül

"intézett támadást a romák egyik legfontosabb törekvése ellen"

- tették hozzá.

Hadházy Ákos, 2013-ban a trafikpályázatokkal kapcsolatos hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után lépett ki a szekszárdi közgyűlés Fidesz-KDNP-frakciójából, majd átigazolt a Lehet Más a Politikába.

Az LMP szerint kormányzati segítséggel herdálja el az ország az uniós forrásokat. Hadházy Ákos a párt antikorrupciós szakszóvivője pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Országos Roma Önkormányzat szerinte "a semmire" költött el 300 millió forintot a romák munkavállalását segítő forrásból.

Hadházy kifejtette: a romák és a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását elősegíteni hivatott Híd a munka világába program 5 milliárd forintos keretösszegéből 600 millió segítené a roma kisebbséghez tartozók munkavállalását. A forrásból az Országos Roma Önkormányzat eddig 300 millió forintot költött el, amelynek felhasználást a politikus aggályosnak, kirívóan korrupciógyanúsnak ítélte.   

Az elköltött tételeket sorolva Hadházy említést tett csaknem 29 millió forintos autóbérlésekről, 31 millió forintos irodabútor-vásárlásról, vagy arról, hogy 31 millió forintot a toborzás módjának meghatározását célzó tanulmányokra fordított az Országos Roma Önkormányzat, amely a forrás terhére 26 millió forintból a központi irodát is felújíttatta.   

Megjegyezte: bár a rendelkezésre álló összegek felét már elköltötték, még egyetlen ember munkába állását sem segítették elő általa. Hadházy, aki más uniós forrásfelhasználáshoz hasonlóan ebben az ügyben is feljelentést tesz, azt mondta: a kormány ugyan létező problémákra alkot programokat és rendel azokhoz uniós forrásokat, a megoldásból azonban egy dolog érdekli, az, hogy hogyan lehet ezen problémák ürügyén

„pénzeket kiszervezni a rendszerből”.