„Lovas nemzet”: embertelen, barbár módon meggyilkoltak egy versenyen megsérült lovat

Ennek mi értelme volt?

Megdöbbentő felvételeket készített elpusztult lováról Szabó Erzsébet, aki május 1-jén a sarkadi Nemzeti Vágta selejtezőjében bukott el. A ló és a zsoké egyaránt megsérültek, a sportolót kórházba vitték.

Eltört lábú lovának sorsáról nem tudott gondoskodni, így a jelenlévő állatorvost azzal bízták meg, hogy ha a ló menthetetlen, akkor altassák el.

Elaltatás helyett azonban pár nappal később kiderült, hogy a lovat kegyetlenül megkínozták és megcsonkították, majd kidobták egy mocskos dögtelepre.

Erről maga a hölgy készített egy élő Facebookos videót, amin az elpusztult ló teteme látható. Szabó Erzsébet zokogva magyarázza a felvételen, hogy lovát elaltatni kellett volna, nem pedig megcsonkítani.

A lábát tört ló főbe van lőve, nyakán szúrásnyomok vannak, hátát megnyúzták, minden lába törött, belei is kifordultak. Tehát a kért altatás helyett érthetetlen és embertelen csonkítás történt. Úgy tudjuk, rendőrségi nyomozás indult az ügyben.

A Facebookon még elérhető egy másolat, ide kattinva lehet megnézni, mert beágyazni nem engedi az erőszakos tartalom miatt.

A felvételt bármikor letörölhetik, így ha nem elérhető, ide kattintva is le lehet tölteni.

Frissítés: A Nemzeti Vágta Szervezőbizottsága a botrányt követően kiadott egy zavaros közleményt, miszerint megértik a lovas fájdalmát és együttérzését fejezik ki a történtek miatt, de szerintük „a sérült ló orvosi kezelése és elszállítása a lótulajdonos képviselőjének hozzájárulásával és jelenlétében, valamint a szabályok betartásával történt.”

Mint írták, a baleset után az állatorvos azonnal megvizsgálta a sérült lovat, és egyeztetve a lótulajdonos képviselőjével az elaltatás mellett döntött. A szabályos eljárás ilyenkor az, hogy az elaltatott állatot a helyi gyepmesteri telepre szállítják. Szerintük ez ebben az esetben is így történt, a lótulajdonos képviselője végig jelen volt a folyamat során és beleegyezett a ló gyepmesteri telepre szállításába, amelynek üzemeltetése a Sarkadi Városgazdálkodási Iroda hatáskörébe tartozik.

Viszont úgy vélik, hogy a ló tetemét - mielőtt a debreceni székhelyű ATEV Zrt. elszállította volna a gyepmesteri telepről - illetéktelen személyek megcsonkították. A további ilyen esetek elkerülése érdekében az üzemeltető azonnali intézkedéseket vezetett be és intézkedett a lerakóhely kiürítéséről is – írják arról a szeméttelepről, ahová illegális módon tucatjával dobálták le a dögöket. Szóval az igazság talán majd egy rendőrségi közleményből fog kiderülni.