Lőelméletet is tanulni fognak néhány iskolában a diákok a honvédelem tantárgy keretében

Lőelméletet is tanulni fognak néhány iskolában a diákok a honvédelem tantárgy keretében

A 9. és a 11. évfolyamban tanulókban erősítenék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást.

Indul a honvédelem tantárgy próbaoktatása - közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

"Szeptembertől hat középiskolában, heti egy tanórában indul a honvédelem tantárgy próbaoktatása" - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tárca közleménye szerint.

A tárca vezetője elmondta, hogy a Belügyminisztérium, illetve a Kulturális és Innovációs Minisztérium közreműködésével kiválasztott intézményekben kezdődő kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a diákokban erősítsék a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az országban hat intézményben a 9. és a 11. évfolyamban kezdődik meg a honvédelem tantárgy próbaoktatása.

A szakképzési és a köznevelési intézményekben heti egy tanórában induló kötelező képzés lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok általános ismereteik mellett egy átfogó képet kapjanak a magyar honvédelemmel összefüggő alapfogalmakról, a honvédelem rendszeréről, a haderőnemekről és a haditechnikai eszközökről - tette hozzá.

A hét témakörre bontott képzés során a diákok olyan hasznos tudás birtokába juthatnak, mint az elsősegélynyújtás, a térkép- és tereptani ismeretek, a lőelmélet, valamint hazánk kiemelkedő katonai múltjával is megismerkedhetnek

- írta a tárcavezető.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte:

Az évi 36 órás tananyag összeállításánál fontos szempont volt, hogy az elméleti oktatás mellett a gyakorlati ismeretekre is hangsúlyt fektessenek.

Alapos felkészítést követőn az oktatók pedagógiai, pszichológiai és szakmódszertani képzése lezajlott, így szeptember elsejétől a kiválasztott katona-oktatók egyenruhában jelennek meg a programban részt vevő intézményekben.

Az érintett iskolák már megkapták az újonnan szerkesztett tankönyveket is - fűzte hozzá.

A tárca mindig jelentős szerepet vállalt a hazafias és a honvédelmi nevelés támogatásában, a honvédelem tantárgy pedig kulcseleme annak, hogy a felnövekvő generáció tagjai tisztában legyenek a hazaszeretet fogalmával és annak fontosságával - hangsúlyozta a miniszter.

(Címlapkép: A Magyar Honvédség technikai eszközeinek bemutatója a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Varázsliget című rendezvényen a budapesti Vajdahunyad várnál 2023. augusztus 18-án. MTI/Lakatos Péter)