Rendőrök akadályozták a londoni magyarok tüntetését

A helyi magyarok a trianoni békediktátum ellen tüntettek a miniszterelnök Downing Street-i rezidenciája előtt.

A rendőrség egy előre bejelentett tüntetést akadályozott szombaton Londonban, amikor a helyi magyarok a trianoni békediktátum ellen tüntettek a miniszterelnök Downing Street-i rezidenciája előtt – írta a Londoni Magyar Magvető.

„Június 8-án, szombaton 14 órára lett meghirdetve a gyülekezés a Trafalgar Square-re, ahonnan átvonultunk volna a Downing Street elé, és ott tartottuk volna meg a tüntetést, mint minden évben. Az engedélyeket már hónapokkal korábban beszereztük, írásos formában. A terv szerinti 14 órás kezdés rendben le is zajlott, bár már az nagyon gyanús volt, hogy a tér, és környéke hemzsegett a rendőröktől” – olvasható a beszámolóban.

A helyszínen a Brit Nemzeti Párt (BNP) és több bevándorló csoport (törökök, indiaiak) – természetesen mind más okból – tüntetett, a rendőrség pedig közölte a magyar demonstrálókkal, hogy nem osztogathatnak szórólapot, és nem vonulhatnak át csoportosan a másik helyre. Indoklásként annyit közöltek, hogy a körülmények megváltoztak, és felülbírálták az engedélyüket. A rendőrséggel kapcsolatban álló magyar szervezőt azonban erről nem értesítették.

„Egy kedves hölgy mindeközben Túró Rudival kedveskedett nekünk, hogy kicsit oldottabb legyen a hangulat. Végül egyenként átmentünk a miniszterelnöki rezidencia elé, ahol újabb meglepetésben volt részünk. Mire odaértünk, legalább négy rohamkocsira való rendőr várt minket azzal a hírrel, hogy semmilyen megmozdulást nem lehet tartani a területen. Hosszas tárgyalást követően kaptunk 30 percet az eseményre, s rögtön körbe is kordonoztak bennünket. A beszédek rendben lezajlottak, fő szónokunk és egyben meghívott vendégünk Tóth Bálint, az erdélyi HVIM szóvivője volt” – olvasható a londoni magyar portálon.

A rendezvényt követően a rendőrök megköszönték az együttműködést, és közölték, hogy egy közelgő illegális török tüntetés miatt mindenki elő lesz állítva, aki a helyszínen tartózkodik, ezért a londoni magyarok a St. James parkban kötetlen baráti beszélgetéssel folytatták a napot.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=wcoUldoZQ5w]

magyarmagveto.blogspot.co.uk – alfahir.hu