Londonban építkezik tovább a Jobbik

A nemzeti radikális párt München és New York után a brit fővárosban alakított baráti kört. A fizetett antifasiszta tüntetők ez alkalommal lemaradtak.

Az Alfahír értesülései szerint a hétvégén megalakult a Jobbik Londoni Baráti Köre. Bár helyben korábban is voltak spontán kezdeményezések, a mozgalom most alapította meg első angliai szervezetét.

Az eseményen jelen volt Szávay István, a párt alelnöke is, aki portálunknak elmondta: a Kárpát-medence után a 2018-ig tartó ciklusban a nyugat-európai és tengeren túli építkezésre fókuszálnak, hogy a külföldre szakadt magyarságnak eljuttassák a hírt: „van egy magyarországi párt, amely nem mond le róluk, és tudjuk, hogy nem kalandvágyból hagyták el a hazájukat”.

Az Alfahír megkereste a Londoni Baráti Kör szervezésével megbízott Bozó Istvánt, aki a helyi magyar közélet aktív résztvevője, korábban egy magyar palacsintázót vezetett, most pedig egy étterem ügyvezetőjeként dolgozik. Bozó elmondta, azért csatlakozott a mozgalomhoz, mert egy jobb, élhetőbb Magyarországot szeretne, ahol a munkának becsülete van, és a fizetésből meg lehet élni. Ez szerinte csak akkor lehetséges, ha a Jobbik megnyeri a következő választásokat, és végre tudja hajtani a programját.

„Bár el kellett hagynunk a szülőföldünket, rendszeresen követjük, olvassuk az otthoni híreket, és szeretnénk az itteni tapasztalatainkkal, ötleteinkkel segítséget nyújtani Magyarország sorsának jobbra fordításához. Emellett természetesen szeretnénk közösségbe szervezni az itt élő nemzeti érzelmű magyarokat, hiszen London lassan a második legnagyobb magyar várossá növi ki magát, és míg az összes más nép összefog, segíti egymást, rólunk sajnos ez nem mondható el. Fontosnak tartom a nemzeti öntudat erősítését, hagyományaink megőrzését és egy összetartó magyar közösség létrehozását” – nyilatkozta az Alfahírnek Bozó István.

Amint arról portálunk beszámolt, a nemzeti ellenzéki párt idén Münchenben és New Yorkban is hozott létre szervezeteket. Szávay István kérdésünkre elmondta, a világ bármely pontjából lehet a Jobbikba jelentkezni, ám baráti köröket azokban a városban alakítanak, ahol a jelentkezők száma eléri a tíz főt.

A Jobbik egyébként nem először járt a brit fővárosban. Tavaly januárjában Vona Gábor tartott lakossági fórumot, amit felheccelt, fizetett tüntetők próbáltak megakadályozni. Az Alfahír úgy tudja, a londoni baráti kör a hétvégén atrocitások nélkül alakult meg.

B.J.