„Lovagok fegyverben” a Diósgyőri vár új tárlatán

A Lovagok fegyverben című kiállítás tárgyait Tóth Sándor felsőzsolcai születésű magángyűjtő bocsátotta a Diósgyőri vár rendelkezésére, és szeptember 1-ig lesz látogatható. Az elhivatott történész és gyűjtő célja összegyűjteni a még fellelhető elkallódott nemzeti kincseinket a jövő nemzedék számára.

„Számomra csak az ismeretlen lelőhelyről ismeretlen körülmények között előkerült darabok jöhetnek számításba, amit sokszor a hozzá nem értő ember kezéből juttatok a nagyközönség elé. Sokszor mentve így meg darabokat a végső pusztulás, vagy a beolvasztás elől. Szerencsére az emberek nagytöbbsége még a vérzivataros nehéz időkben is vonzódott ezekhez a történelmi tárgyakhoz és elrejtette azokat”

- mondta Tóth Sándor, a gyűjtemény tulajdonosa.

A kiállításon a lovagkor harci eszközeit, a végvári idők magyar és török díszfegyvereit, viseleteit mutatják be.  Az érdeklődők olyan kincseket is megtekinthetnek, mint a Borsod megyei Serédy-család egyik jeles tagjának díszmagyar öltözete, türkizköves vállöve és ezüstveretes szablyája.

De kiállításra került az a karabella típusú szablya is, amelynek penge lapján székely rovásírás jelei sorakoznak. A díszes rajzolatú szokatlanul cifra rovás, régi írás kincseink közé tartozik. A fegyver ismeretlen helyű erdélyi műhelyben készülhetett. Ez az egyetlen eddig ismert rovás feliratú fegyver a Kárpát-medencében, ezért kultúrtörténeti szempontból felbecsülhetetlen eszmei értékű darab.

Tóth Sándor a kiállítás megnyitóján bejelentette, hogy nyitott az együttműködésre Miskolc városával a teljes kiállítási anyag átadásával kapcsolatban.

Az ünnepi hétvégén a ritka és díszes fegyverek mellett a húsvéti programok miatt is érdemes ellátogatni a várba.