Az olasz miniszterelnök-helyettes szerint a franciák tehetnek a migrációról, mert most is gyarmatosítóként viselkednek

Kampány.

A migrációs válságot ugyan - valószínűleg ideiglenesen - megoldotta az Európai Unió, az kommunikációs szinten továbbra is talpon van az európai politikában. Luigi Di Maio szerint a francia kormány hozzájárul a menekültek útnak indulásához azzal, hogy 14 afrikai országban nyomtat pénzt, és megakadályozza ezeknek az országoknak a fejlődését.

"(Franciaország) megakadályozza ezen afrikai országok fejlődését, és hozzájárul a menekültek útnak indulásához, akik aztán életüket veszítik a Földközi-tengeren vagy az olaszországi partokra érkeznek."

Di Maio szerint Franciaország így jut jelentős nyersanyagokhoz, amivel fenntartja gazdaságát. Azzal a cseppet sem elhanyagolható tényre, hogy a francia érdekeltségbe tartozó afrikai államokból minimális számban indulnak útnak emberek, az olasz poiltikus azt válaszolta, hogy Líbiát is a franciák tették tönkre a 2011-es bombázással.

Az olasz sajtó szerint ezek a kijelentések elsősorban belpolitikai üzenetek a közeledő európai választási kampányban: az M5S nem akarja teljesen átengedni a migráció témáját a Ligának, valamint a francia sárgamellényes mozgalommal szeretnének kialakítani közös európai platformot, amihez jól jöhetnek még az ilyen beszólások.