Lukács László György: A lakosság úgy érzi, hogy a rezsicsökkentés lényegében megszűnt

Lukács László György: A lakosság úgy érzi, hogy a rezsicsökkentés lényegében megszűnt

A Jobbik-Frakcióvezetője szerinte tarthatatlan az a gyakorlat, hogy olyan családok, akik eddig 20-30 ezret fizettek havonta a gázért, most 80-130 ezres számlákat kapnak az MVM-től. A kormány közbelépését követelik.

Dr. Lukács László György az MVM székháza előtt tartott sajtótájkoztatót pénteken. A dolog apropóját az adja, hogy a lakosság által kézhezkapott számlákból egyre jobban úgy látszik, hogy a rezsicsökkentés gyakorlatilag megszűnt.

Az MVM azt a gyakorlatot kezdte el, hogy olyan számlákat küld, amikben csak kis mértékben, vagy egyáltalán nincs érvényesítve a rezsicsökkentés, és az a rezsivédelem, ami a családoknak elvileg jár – mutatott rá az ellenzéki politikus.

Megállapítható ezekből a számlákból, hogy azoknak a nagycsaládosoknak, akiknek eddig 20-20 ezer forint volt a havi díja, most 80-130 ezer forintos havi díjakkal kell számolniuk anélkül, hogy túllépték volna a rendeletben meghatározott éves értékhatárt, és azt az energiamennyiséget, amit fel lehet használni.

Hozzátette: ugyanígy jártak, akik nem nagycsaládosként, de az alacsony fogyasztásuk miatt korábban beleestek a rezsivédett legolcsóbb árkategóriába.

A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy azok az emberek, akik korábban megkapták ezt a támogatást, és elvileg most is járna nekik, a jövőben már nem számíthatnak rá – mutatott rá. Pedig világos jogszabályok, világos rendeletek határozzák meg, hogy kinek milyen áron járna a gáz – hangsúlyozta Lukács László.

A Jobbik-Konzervatívok alelnöke elmondta, hogy pártja az emberek oldalán állva, illetve egy normális Magyarországért dolgozva azért fordult az MVM-hez, hogy tisztázza a helyzetet, hogy lehetséges az, hogy családok sorra kapnak megnövekedett összegekről szóló gázszámlákat, és az elkövetkezendő hónapokban a korábbi számláik akár nyolc-tízszeresét kell megfizetniük. Szerinte kijelenthető, hogy számukra a rezsivédelmet lényegében lenullázza a cég.

Azért is vagyunk itt, hogy a kormánytól megkérdezzük, hogy mit tesz azért, hogy az MVM-nek ezt a gyakorlatát visszaszorítsa, hogy a rezsicsökkentést minden kedvezményezetti körnek biztosítsa.

Lukács László bejelentette: kezdeményezni fogják, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálja meg az MVM-nek az árszabási gyakorlatát, és azt, hogy az árszabást miként érvényesítik. Szerinte ez különösen azért fontos, hogy ne a fogyasztóknak kelljen járni az ügyfélszolgálatra, hanem világos mindenkire egyformán érvényes rezsiszámítási szabályok legyenek.

Az ellenzéki frakcióvezető hangsúlyozta: válaszadási kényszerben van az MVM és cselekvési kényszerben van a kormány. A Jobbik-Konzervatívok korábban írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumhoz, jelenleg a válaszukat várják.

Azért vettük a kezünkbe az ügyet, hogy minél hamarabb tisztázni lehessen a kérdést, és ne legyenek olyan családok, akiknek azon kell gondolkozni, hogy a megnövekedett gázszámlát fizetik ki, vagy az infláció miatt amúgy is egyre drágább megélhetésükre költik.

(Címlapkép: Jobbik-Konzervatívok)