Lukács László nyílt levelet írt Parragh Lászlónak: Hány iparkamarai tag maradna, ha nem lenne kötelező?

Lukács László nyílt levelet írt Parragh Lászlónak: Hány iparkamarai tag maradna, ha nem lenne kötelező?

A Jobbik-Konzervatívok politikusa eltörölné el a Parragh-féle kötelező iparkamarai tagságot, és megnézné, hányan akarnának úgy tagok maradni.

"Egy nap alatt törölték el a kötelező orvosi kamarai tagságot, mégis az orvosok kétharmada a maradás mellett döntött. Töröljék el a Parragh-féle IPARKAMARAI kötelező tagságot és nézzük meg, hányan akarnak a kamara tagjai maradni!" - fogalmaz Facebook posztjábann a Jobbik-Konzervatívok alelnökének, frakcióvezetője.

Lukács László erről nyílt levelet írt a Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Parragh Lászlónak. Íme a teljes szöveg:

"Tisztelt Elnök úr!

A rendszerváltás utáni Magyarország egyik legfontosabb demokratikus vívmánya a hivatásrendi kamarák és a települési önkormányzatok létrehozatala volt. Mint jogász és az Magyar Ügyvédi Kamara tagja, büszke vagyok arra, hogy hivatásrendbeli, szakmai közösséghez is tartozom. Úgy gondolom, hazánkban hasonlóan büszkék erre az építészek, az orvosok vagy éppen a közjegyzők, és még sorolhatnánk.

Bizonyára ön előtt is ismert, hogy az Orbán-kormány meglepő gyorsasággal javasolta, hogy az orvosok vonatkozásában szüntessék meg a kötelező kamarai tagságot. A kormánypárti képviselők többsége mindezt 24 órával az előterjesztés beterjesztése után meg is szavazta a Parlamentben. Mindezek ellenére figyelemre méltó a kamarai tagság nagyarányú támogatása az orvosok körében, ugyanis a kormánypárti javaslat megszavazása óta a korábbi kamarai tagok kétharmada jelezte az egy hónapos határidőn belül, hogy továbbra is a hivatásrendi kamara tagja kíván maradni.

Tekintettel arra, hogy a kormány fenti döntése után élénk vita alakult ki a kötelező kamarai tagságokkal kapcsolatban, úgy lenne ildomos, ha kamarai elnökként kezdeményezné, hogy a kereskedelmi és iparkamarai tagság is szabadon választható legyen, ahhoz ne kelljen jogszabályi kötelezettség miatt tartozni és fizetni az éves 5000 Ft-os hozzájárulási díjat. Úgy gondolom, elérkezett az idő, hogy a Kereskedelmi és Iparkamara – a Magyar Orvosi Kamarához hasonlóan – bebizonyítsa, hogy tagjai a kötelező tagság eltörlése után is a kamara tagjai kívánnak maradni.

Itt az ideje, hogy az ön által vezetett szervezet bebizonyítsa, hogy milyen valós vállalkozói tagi támogatás áll mögötte, és mennyire képes és alkalmas a hivatásrend képviseletére"

- zárul a jobbikos politikus levele.

(Címlapkép: Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője, vezérszónoka felszólal a kormánypártok által az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán beterjesztett határozati javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 7-én. MTI/Soós Lajos)