Kásler az adventi elmélyülést javasolta a halálozásokkal kapcsolatos kérdések megválaszolása helyett

Kásler az adventi elmélyülést javasolta a halálozásokkal kapcsolatos kérdések megválaszolása helyett

Lukács László György, a Jobbik alelnöke hétfői parlamenti felszólalásában egy egyre növekvő aggodalomról beszélt, mely a magyar embereket érdekli.

Elmondta, aggódnak az emberek amiatt, hogyha úgy alakulnak a számok, ahogyan jelenleg, karantén-karácsony elé nézünk. De aggasztó az is, hogy az elmúlt két hét adatai alapján 100 ezer főre vetítve a kumulatív halálozások terén csak Szlovéniát és Bulgáriát tudtuk megelőzni, így továbbra is komoly veszélyben vannak a magyar emberek. Az Európai Uniót nézve – mondta – a harmadik legrosszabb adata a mienk.

Lukács kifejtette, az is aggodalomra ad okot, hogy Orbán Viktor hagyta, ősszel a vírus diktálja a tempót, ennek pedig olybá tűnik, most fizetjük meg az árát.

A legnagyobb aggodalommal azonban mégis az tölti el az embereket, hogy nem lehet tudni, mi az oka annak a többlethalálozásnak, ami november első hetében volt

 

– jegyezte meg.

Az említett időpontban ugyanis – a KSH adatait figyelembe véve – az elmúlt 5 év legrosszabb halálozási adatait láthattuk. Lukács szerint nem jönnek ki a számok, ha a koronavírus, illetve halálozási adatokat leszámoljuk belőle, hiszen még mindig marad egy olyan számottevő halálozás – körülbelül 500 fő egy hét alatt történő elhalálozása –, amiről semmit sem lehet tudni.

A jobbikos képviselő úgy gondolja, Kásler Miklós pontosan tudja, mi az oka a többlethalálozásnak, s arra kérte, mondja el, miben haltak meg Magyarországon több százan a 47., illetve az azt követő hetekben, ha nem a koronavírusban.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere Lukács kérdésére azt a választ adta: többféle szám van, s jelen pillanatban az átlagos évi halálozást időarányosan idén az ország éppen meghaladta. Összegezve pedig elmondta, az utolsó 2-3 hétben a világjárvány a magyar mortalitási adatokat jelentősen befolyásolta.

Lukács erre reagálva megismételte, ő arra volt kíváncsi, az az 500 halálozás, ami november első hetében történt, minek tudható be. Emellett kitért arra is, elképzelhető, hogy a miniszterre már – mint fogalmazott – sok mindent az egészségügyben nem bíznak, hiszen a Belügyminisztérium intézte az orvosokra vonatkozó új jogszabályt amellett, hogy rendezi a kórházak életét. Végezetül nyomatékosan megkérte Káslert, vállalja fel a felelősséget az adatokat illetően.

A miniszter viszonválaszában a már elhangzott adatokat ismételte, s tanácsolta Lukácsnak, nézze meg a KSH adatait, illetve a különböző statisztikákat, végezetül pedig azt javasolta:

Advent van, elmélyülést kívánok!