Rétvári csúsztatott a Lungo Drom védelmében

Rétvári csúsztatott a Lungo Drom védelmében

Érdemi választ nem adott Rétvári Bence a Fidesz cigány szervezetének a Lungo Dromnak az újabb panamájáról, helyette a Jobbikot bírálta. Pedig Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője egyértelmű kérdést tett fel az államtitkárnak amikor annak a 60 millió forintnak az eltünéséről kérdezett a parlamentben, amelynek úgy tűnik, ugyanúgy nyoma veszett, mint a Lungo Drom által a cigányok felzárkóztatására szánt százmillióknak.

Az ügy lényege, hogy a Lungo Drom 2012 nyarán VIII. kerületi Bezerédy utca 17. szám alatti 910 négyzetméteres ingatlant ingyen és bérmentve kapta meg. Erről - a Fidesz által előterjesztett – parlamenti döntés született. Ezt követően, a Magyar Állam 2012 decemberében 15 évre szóló elidegenítési tilalmat jegyzett be az ingatlanra.

2013 júliusában viszont egy 60 millió forintos jelzálog került rá ingatlan tulajdoni lapjára, amelynek a bejegyzője az Emberi Erőforrások Minisztériuma volt.

Ezt a 60 millió forintot elvileg vissza kellett volna fizetni. Ha nincs visszafizetve, el kell vele számolni, hiszen egy majd ezer négyzetméteres ingatlan forog kockán a jelzálog miatt. 

A Lungo Drom ezt a támogatást nem fizette vissza. Nem is számolt el vele, hiszen, ha ez megtörtént volna, akkor a jelzálogjog törlésre került volna. Ezért kérdezte Rétvárit a Jobbik roma politikusa arról, hogy milyen jogcímen adta ezt a támogatást a minisztérium a Lungo Dromnak?

Mi az, ami megvalósult ebből az összegből? Miért nem számoltak el azóta sem ezzel? Ha esetleg visszaélés történt, akkor milyen lépéseket kívánnak tenni? Tisztelt Miniszter Úr! Elképzelhető, hogy ez is egy olyan ügy, mint a Híd a munka világába program? Várom érdemi válaszát!

Érdemi válasz helyett azonban Varga Ferenc ismét csak egy jóadag fideszes propagandát kapott. Rétvári Bence először a Jobbik gazdálkodásáról értekezett hosszan, majd kissé rövidebben a Lungo Drom állítólagos felzárkóztatási sikereit ecsetelve szólt az épület felújításáról.

A cél az volt, hogy minél több felzárkóztatási program akár a cigány szervezetek részvételével valósuljon meg és ezáltal is tudjunk segíteni azt, hogy mindenki számára, származásra való tekintet nélkül, megfelelő képzettség megszerzése, megfelelő munkahely megszerzése

- közölte Rétvári Bence, de szinte egy szót sem szólt a 60 milliós jelzálogról.

60 millió forint egy 910 négyzetméteres épület felújítására plusz még képzésre is?! Azt látom, hogy megint mismásolnak! Tulajdonképpen nem derült ki, hogy a 60 milliót mire adták, ahogyan az sem derült ki, hogy ezzel el kell-e számolni, ami viszont tény, hogy a tulajdoni lapon ott van még a bejegyzett jelzálog

- reagált az Alfahírnek Varga Ferenc.

A jobbikos képviselő szerint ez alapján az a 60 millió, amit a romák felzárkóztatására adtak, nem valósult meg.

Kerestük a Lungo Dromot, de a Fidesz cigány szervezetének sem honlapja, sem pedig Facebook oldala nincs. Csak egy szolnoki vonalas telefonszám köthető a Farkas Flórián vezette Lungo Dromhoz, amit senki nem vett fel.