"Ma megszületett egy új Spanyolország"

Spanyolország az újabb példa: Európának új utakra, új szereplőkre van szüksége, valódi népképviselet mellett.

A konzervatív Néppárt (PP) megnyerte a spanyol parlamenti választásokat - jelentette be Soraya Sáenz de Santamaría, a leköszönő kormány miniszterelnök-helyettese vasárnap Madridban.

350 hely

Ismertetése szerint a szavazatok 99,8 százalékot meghaladó feldolgozottságánál a PP 123 képviselői helyet szerzett a spanyol parlamentben a rá leadott 6,7 millió szavazatnak köszönhetően, ami a voksok 28,7 százalékát jelenti.

Hiába az első hely, az eredmény valójában egy jó nagy buktával ér fel, hiszen a most közzétett mandátumszám alapján, a PP-nek 63-mal kevesebb képviselője lesz, mint az előző ciklusban. A négy évvel ezelőtti választásokon a szavazatok 44,6 százalékát szerezték meg.

A második legtöbb mandátummal a szocialista párt (PSOE) alakíthat majd frakciót az új parlamentben. A szavazatok 22,18 százaléka 90 képviselői helyet jelent a számukra. Ezzel a párt történetének legrosszabb választási szereplését produkálta.

10 párt

Akkor ki lehet a győztes, ha a nagyok buktak?

A baloldali Podemosnak (Képesek vagyunk rá) 69 képviselője jutott be a spanyol törvényhozásba, míg a katalán Ciudadanos nevű liberális középpárt 40 képviselője ülhet a parlamenti patkóban. Mindkét párt először indult a parlamenti választásokon.

A fent nevezett négy párton kívül még hat politikai tömörülés képviseltetheti magát a parlamentben, amelyek jellemzően regionális érdekeket képviselnek.

A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) 9, a szintén katalán Demokrácia és Szabadság párt 8, a Baszk Nemzeti Párt (PNV) 6 mandátumot szerzett. Az Egyesült Baloldal (IU) 2, a baszk EH Bildu 2 képviselői helyet nyert, a kanári-szigeteki nacionalista pártszövetség egy képviselőt delegálhat a nem végleges adatok szerint.

176 képviselő

A kormányalakításhoz minimum 176 képviselő támogatására lenne szükség. Eddig a matematika, de most jön a politika: hogyan?

A spanyolországi politikai elit belesüppedt a következmények-nélküliség kellemes mocsarába, jól tudták, hogy bármit is csinálnak, előbb-utóbb visszakapják a kormányrudat (ismerős?). Ennek a nihilnek a káros következményeit végül is csak az ország gazdasága, és lakossága sínylette meg, de az nagyon.

Viszont most már a "kis pártokon" múlik minden. Hiszen a "győztes" PP nem szerezte meg a stabil kormányzóképes többséget a választásokon, ezért együttműködést kell keresnie a többi parlamenti párttal. Erre csaknem egy hónapja lesz, mert az új spanyol parlament január 14-én tartja alakuló ülését.

Hirtelen fontos lett a párbeszéd...

Spanyolországnak stabil kormányra van szüksége, és aki megnyeri a választásokat, annak meg kell próbálnia stabil kormányt alakítania

- lőtt el egy politikai bonmot-t Mariano Rajoy, a Néppárt elnöke hétfő hajnalban a párt székháza előtt összegyűlt ünneplő tömegnek mondott beszédében.

Beszélt arról is, hogy

kormányának az elmúlt négy évben nehéz döntéseket kellett meghozni, de még mindig sok a tennivaló, és fenn kell tartani az eddigi eredményeket, ugyanakkor elismerte, hogy a következő időszak sem lesz könnyű, és több párbeszédre, illetve megállapodásra lesz szükség.

Perdo Sánchez, a PSOE főtitkára gratulált a választásokon nyertes konzervatív Néppártnak, és köszönetet mondott a pártjára szavazó több mint ötmillió választónak.

"A demokrácia párbeszéd, vita, megegyezés, és a PSOE kész a párbeszédre, a vitára és a megegyezésre"

- fogalmazott a politikus.

A valóság

Pablo Iglesias a Podemos főtitkára a pártok vezetői közül elsőként értékelte sajtótájékoztatón a választási eredményeket.

"Ma megszületett egy új Spanyolország"

- mondta.

A politikus szerint a választások azt mutatják: ők az első számú politikai erő Katalóniában és Baszkföldön, és mint ilyen, az egyetlen, amely képes megoldani a területi feszültségeket. Hangsúlyozta, hogy

"elkerülhetetlennek és halaszthatatlannak" tartja az alkotmány reformját, valamint a választási rendszer hozzáigazítását a spanyol "valósághoz".

A bátor döntés

"A beletörődésnek vége"

- jelentette ki Albert Rivera, a Ciudadanos elnöke, hangsúlyozva, hogy Spanyolországban a lelkesedés korszaka veszi kezdetét.

Felidézte, hogy

majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt hozta meg azt a hatalmas és bátor döntést ez a katalán párt, hogy elindul az országos parlamenti választásokon, és most itt azt ünnepelhetik, hogy 3,5 millió ember rájuk szavazott.

"Bebizonyítottuk, hogy a politikai közép létezik" - mondta, és bejelentette: tervei között szerepel a szerintük igazságtalan választási törvény megváltoztatása, hogy minden leadott szavazat ugyanannyit érjen. Jelenleg ugyanis a választási törvény a nagy pártoknak kedvez. Emellett munkaügyi és intézményi reformot is tervez a párt.

A koalíció

Január 14-e közelebb van, mint gondolná az átlag "spanyol", ugyanis nehezen jön ki a 176-os többség.

Elvileg a két nagy párt nem fog koalíciót alkotni, akkor viszont biztosan kormányzati tényező lesz valamelyik új politikai tömörülés - sőt valószínűsíthetően nem is egy.

Ezzel pedig valóban egy új Spanyolország születhet - valódi népképviselettel.