Több száz rendőrt és katonát telepítettek a macedón-görög határra

A biztonsági intézkedéseket azért szigorították meg, hogy ne ismétlődhessen meg a hétfőihez hasonló eset, amikor mintegy 300 migráns áttörte a határon épített kerítést, és megpróbált erőszakkal Macedóniába jutni.

A hétfői összecsapások után a keddi nap nyugodtan telt, a feszültség azonban továbbra is érezhető a helyszíni beszámolók szerint.

A görög oldalon a magyar közmédia helyszíni tudósítójának információi szerint már majdnem 10 ezren vannak, főleg szíriaiak és irakiak. Napközben is több százan érkeztek, a legtöbben taxival és gyalog. A határ mentén hatalmas sátortábor alakult ki, az éjszakai esőzések sok embert eláztattak, napközben azonban - miután nagyjából felszáradt a talaj -, újabb sátrak jelentek meg. Az idomeni befogadótáborban 1500 ember számára van hely.

A nemzetközi vasúti forgalom napok óta szünetelt, kedd délután azonban egy romlandó árut szállító tehervonat átmehetett a határon. A hatóságok olyan gyorsan nyitották ki és csukták vissza a határkaput, hogy a migránsoknak nem volt idejük átszökni - mesélte a helyszíni tudósító az MTI-nek. A személyforgalom azonban továbbra sem indult meg. Van olyan bevándorló, aki több mint egy hete vár arra, hogy beléphessen Macedóniába.

[fb_pages_codes:immigration]

Macedónia állítólag azért nem enged tovább egyetlen embert sem, mert Szerbia is korlátozta a migránsok belépését. A nyugat-balkáni országok a múlt héten 580-ra korlátozták a területükön naponta átengedett migránsok számát, ennél azonban a gyakorlatban jóval kevesebbet engednek be. A hivatalos adatok szerint Macedóniában ezren várnak arra, hogy beléphessenek Szerbiába, és Szerbiában is ezer migráns tartózkodik, aki egyelőre nem folytathatta útját Horvátország felé.

A helyszíni tudósító szerint a görög-macedón határ macedón oldalán is vannak olyanok, akik annak ellenére, hogy a kerítésen átjutottak, nem mehettek tovább.

Nem hivatalos információk szerint Szerbiába kedd éjszaka mindössze 190 ember érkezett, és további 600 olyan gazdasági bevándorló van, akit a horvát határtól szállítottak vissza. Őket a szerb hatóságok - a tervek szerint - amint lehet, visszaszállítják Macedóniába.