Madridban spanyol zászlók táncoltak, Barcelonában katalán lobogók lángoltak

A nemzeti ünnepen, amelyet az amerikai kontinens felfedezésének emlékére rendeznek ezen a napon Spanyolországban, a spanyol főváros utcáit fellobogózták, a belvárost pedig lezárták a forgalom elől. A központi ünnepségen képviseltették magukat a királyi család, a kormány tagjai, politikusok, a hadsereg parancsnokai és az autonóm közösségek elnökei is. Kivéve a katalán, a baszk vezetőket, akik más hivatalos elfoglaltságra sem hivatkoztak. Ada Colau, Barcelona baloldali polgármestere üzenetében azt írta: az állam szégyene, hogy megünnepel egy "népirtást".

A katalán fővárosban - két héttel a választások után, amelyen a függetlenségért harcoló párttömörülés nyert - ezen a napon békés megmozdulást szervezetek civilek, mintegy 4500 ember részvételével, akik Spanyolország egységét hirdették szemben a katalán elszakadási törekvésekkel. Rajtuk kívül a spanyol radikális jobboldal is utcára vonult Barcelonában, a száz fős csoport elégetett több katalán zászlót, és Artur Mas katalán elnököt fenyegette, gázkamrát emlegetve.

A spanyol kormányfő hangsúlyozta: Spanyolország ma egy érett, nyitott és multikulturális társadalom, köszönhetően a határokon átívelő hispanizmusnak. Mint írta, Dél-Amerika nélkül a spanyolok nem tartanának ott ahol ma tartanak, az onnan érkező bevándorlók nagyban hozzájárultak az ország fejlődéséhez. Példaként említette, hogy egyre több dél-amerikai vállalkozás települ Spanyolországba munkahelyeket teremtve.

Mintegy 2,5 millió dél-amerikai él Spanyolországban, akik "honfitársaink, spanyolnak érzik magukat és alapvető részei a jövőnknek" - tette hozzá írásában a spanyol miniszterelnök.