Magával végezhetett a prágai Károly Egyetemen 14 embert meggyilkoló 24 éves lövöldöző

Magával végezhetett a prágai Károly Egyetemen 14 embert meggyilkoló 24 éves lövöldöző

Még nem erősítették meg hivatalosan, de valószínű, hogy nem egy muszlim dzsihadistáról van szó, hanem egy fékevesztett mentális beteg lövöldözött. Az elkövető cseh származású és az egyetemi mészárlás előtt apjával is végzett. Frissítés: David Kozak régóta készült a gyilkosságokra, tettét orosz tömeggyilkosok inspirálták.

Lövöldözés volt a Prága belvárosában található Károly Egyetem bölcsésztudományi karán csütörtök délután-. A rendőrség tájékoztatása szerint 15 ember esett áldozatul a 24 éves ámokfutónak, aki az egyetem hallgatója volt.

Valószínűleg magányos őrült lehetett az ámokfutó, de még folyik a vizsgálat.

10 ember halt meg azonnal, de később több súlyos sérült is belehalt sérüléseibe. Jelenleg 14 halottról és 9 súlyos sérültről beszélnek. A cseh belügyminiszter tájékoztatása szerint a merénylő egy 24 éves diák volt, aki a történelem tanszéken tanult. Apját holtan találták meg az elkövető Prágától 21 kilométerre fekvő szülőházában.

A rendőrség nem kezeli politikai vagy rasszista indíttatású terrortámadásként a történteket. Azt feltételezik, hogy a támadót a korábbi, hasonló jellegű tömeggyilkosságok inspirálhatták, ahol a mentálisan megbomlott elkövetők a saját kicsavarodott fogalmaik szerint mintegy „bosszút álltak a társadalmon”.

Ezt abból is lehet sejteni, hogy a gyilkos a héten ezt írta Telegram-oldalára:

Gyűlölöm a világot, és minél több fájdalmat akarok magam mögött hagyni!

A lövöldözés délután három óra körül kezdődhetett. Az épületben található szerencsésebb diákok elbarikádozták magukat a termekben. Volt, aki éppen azelőtt zárta be az ajtót, hogy a támadó rányitott volna.

A tömeggyilkos végül magával végzett, bár a rendőrök is lőttek rá.

Ugyan a helyszínre érkező rendőrök is használták a fegyverüket, de a támadó holttestén található sérülések arra utalnak, hogy öngyilkos lett. A vizsgálat ez ügyben is folyik még.

Petr Fiala cseh miniszterelnök lemondta hivatalos kötelezettségeit, visszatért a fővárosba, és este válságtanácskozást tartott a kormány. A prágai, magyar nagykövetségnek nincs tudomása róla, hogy az áldozatok vagy sérültek között magyar lenne. Csehországban szombatra nemzeti gyásznapot hirdettek meg.

A Guardian videóján látható, amint diákok az egyetemi épület erkélyén bújnak el az ámokfutó elől.

(Címlapkép: A prágai Károly Egyetem bölcsészkarának épülete előtt rendőrök 2023. december 22-én, miután az előző nap az egyik hallgató lövöldözött az épületben, és tizennégy embert megölt, huszonötöt megsebesített. A támadó is életét vesztette, de egyelőre nem tudni, hogyan. MTI/EPA/Martin Divisek)