A Magyar Bankholding szerezte meg a végelszámolás alatt álló Sberbank 330 milliárdos hitelállományát

A Magyar Bankholding szerezte meg a végelszámolás alatt álló Sberbank 330 milliárdos hitelállományát

A lassan megszűnő orosz bank hitelállománya a nagysága alapján mintegy 6-7 százalékot tehet hozzá a Magyar Bankholding összesített hitelállományához.

A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya – tudta meg a Portfolio.

Információk szerint

a bankholding nyújtotta bea legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek.

A gazdasági portál kitér arra is, milyen érvek szólhattak a tranzakció mellett:

  • a Sberbank hitelállománya a nagysága alapján mintegy 6-7 százalékot tehet hozzá a Magyar Bankholding összesített hitelállományához, a hitelek mögött álló ügyfelek megszerzéséhez organikus növekedés mellett legalább egy, de inkább két évre lenne szüksége – az akvizíció így komoly költségelőnyt jelenthet a következő években,
  • a Sberbank hitelállománya jól illeszkedhet a bankholding portfóliójába: a lakossági üzletágban elsősorban a jó hitelminőségű személyi kölcsön- és babaváró hitelportfólió, a vállalati oldalon a kkv-hitelállomány jelentene értéket számára,
  • a tőkeerős tulajdonosi kör és a bankcsoport számára az emelkedő kamatkörnyezet miatt lassuló hitelpiacon felértékelődnek az akvizíciós lehetőségek, egyre inkább ezek jelentik a növekedési lehetőséget.

A lap felidézi, miután elrendelték az anyabank, a Sberbank Europe végelszámolását, a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét, és március 1-jén elrendelte annak végelszámolását. A likviditási helyzet megingásában az orosz-ukrán háború miatt megindult betétkivonás mellett a pénzpiaci partnerek limitcsökkentéseinek is fontos szerepe lehetett, a tőkehelyzetet pedig egy bécsi beragadt betét ingatta meg.

A betéteseket aztán márciusban az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanította, a szabály szerint 100 ezer euró alatti összegig, amihez részben kölcsönt vett fel az MNB-től, részben tagjainak (vagyis a többi banknak) előírt egy igen nagy összegű befizetési kötelezettséget.