Magyar fülnek érthetetlen: lemondana a korrupt dél-koreai elnök

Az államfő - aki így próbálja meg elkerülni az alkotmányos felelősségre vonását és leváltását célzó eljárás elindítását - az után tette a váratlan bejelentést, hogy hétfőn ismét hatalmas tüntetéseken szólították fel távozásra.

Pak Gun Hje a televízióban is közvetített beszédében azt mondta, hogy sorsáról, beleértve elnöki mandátumának lerövidítését is, a parlamentnek kell döntenie. Hozzátette, hogy amennyiben a kormány- és az ellenzéki pártok olyan tervvel állnak elő, amely segít minimálisra csökkenteni az állam élén kialakuló fejetlenséget és hatalmi űrt, és egyben szavatolja a biztonságos kormányzati átmenetet, lemond az államfői tisztségről "a törvényekben rögzített menetrend és folyamatok szerint".

Dél-Koreában a hatodik köztársaság 1988-as kezdete óta még egyetlen államfő sem mondott le tisztségéről.

Az ellenzéki Demokrata Párt szerint az államfő bejelentése csupán trükk. A párt közölte, hogy folytatja lépéseit az alkotmányos vádeljárás megkezdésére, amelyet péntekre ígérnek.

Pak azért kényszerülhet távozni, mert kiderült, hogy a barátnője, Csoj Szun Szil bármiféle hivatalos tisztség nélkül beleszólhatott kormányzati és személyzeti döntésekbe, valamint a kormány nagyvállalatokat vett rá, hogy nagy összegeket utaljanak át olyan alapítványoknak, amelyeket ő irányított.