Akik a Gárdából a Fideszhez meneteltek

Visszakövetelik Vona gárdamellényét, és közben a Fidesz szekerét tolják, ki akarva, ki akaratlanul. 

Vona Gábor gondolatai egy percre sem nyugodtak, és miután ellenőrizte a fürdővizet, megfelelő mennyiségű habfürdőt kavart el benne, kilépett papucsából, és elmerült a habokban. A házigazda após és a feleség, Kriszta a nappaliban beszélgettek, amíg a Jobbik elnöke gondterhelten babrált a gumikacsával. A víz pont kellemes hőmérsékletű volt, ideális arra, hogy az ember kimossa magából a stresszt, nem véletlen talán, hogy egy váratlan pillanatban úgy villant be egy ötlet a pártelnök fejébe, hogy hirtelen még a víz is kiloccsant a fürdőszoba padlójára. "Néppártosodás!" - kiáltott fel, majd mint átszakadt gát, ezernyi ötlet rohanta meg kisvizslák és Benetton-reklámok sűrűjében... Valahogy így képzelhetik el azok a tüntetők a "nagy fordulatot", akik most a gárdamellényt követelik vissza Vonától. Pedig a valóság ezzel szemben az, hogy ugyan ilyen részletesen nem ismerhetjük a pillanatot, de ahogy arról már többször beszélt, az apósának fürdőszobájában talán pont ilyen körülmények között annak a Magyar Gárdának a gondolata fogalmazódott meg a pártelnökben, amelynek néhány korábbi tagja most esküszegéssel vádolja.

Nem csak az eskü teszi a gárdistát

Én . . ., a Magyar Gárda gárdistája, a Magyar Szent Koronára esküszöm, hogy hazámhoz, nemzetemhez, a magyar néphez mindörökké hű leszek.
Történelmünk nagyjait példaképnek tekintem, nemzetem, hazám haladását, szabadságának, értékeinek, hagyományainak védelmét életem végéig tartó feladatomnak fogadom el.
Zászlóinkat, társaimat el nem hagyom, a Gárda vállalt feladatainak végrehajtásában becsülettel kitartok. A Gárda Szolgálati Szabályzatát elfogadom és annak megtartását magamra nézve kötelezőnek ismerem el.
Ha eskümet megszegem, sújtson előljáróim és társaim megvetése, és a Magyar Gárda soraiból való örökös kizárás.
Isten engem úgy segéljen!
 
Hogy a fenti esküből pontosan mit szegett meg Vona Gábor, arra nem kapunk választ a "Visszavesszük Vona Gábor Gárda mellényét." címen Vona Gábor szombati országértékelő beszédének helyszínéhez szervezett rendezvény Facebook-oldalán. Persze ha a résztvevők szerint mondjuk a vulgáris zsidózás hagyományos nemzeti érték, akkor nincs több kérdésem. Arra persze kíváncsiak lennénk, hogy azon korábban kizárt vagy sértett, frusztrált emberek, akik két héttel ezelőtt a Jobbik-ellenes tüntetésen Debrecenben megtaposták a nemzeti trikolórral díszített jobbikos zászlót, azok mi alapján prédikálnak a nemzeti értékek védelméről. 
 
 
„Nem az tesz valakit gárdistává, hogy egyszer elmondott egy esküt, hanem az, hogy hogy él utána, mit tesz nemzetéért, hazájáért. Az nem lehetséges, hogy valaki a gárdista szellemiséggel teljesen összeférhetetlen életet él, aztán egyszer csak sértődése okán a fejéhez kap, hogy ő gárdista, aztán megy uszítani, gyűlöletet kelteni” - így értékelte az Új Magyar Gárda Mozgalom főkapitánya, Mészáros István a rendezvényre bejelentkezők nagy részét.
 
Mint az ismeretes, a Jobbik elnöke 2010-ben az Új Magyar Gárda Mozgalom mellényében tett képviselői esküt a Parlamentben. Kíváncsiak voltunk így arra is, hogy a mozgalom vezetője, Mészáros István is visszakéri-e a mellényt. Megkeresésünkre egyértelmű volt a válasza: „Nem kérem vissza, miért kérném?”. Hozzátette, nem érti azokat, akik most zavaros háttérrel hangulatot próbálnak kelteni, ugyanis olyanok alkotják a háborgók csoportját, akik „hosszú évek óta nem tagjai a bajtársi közösségnek”. Végül ismét emlékeztetett mindenkit a nemrég kiadott közleményére, amely szerint, „amennyiben olyan híreket olvasnak ahol a gárdista kifejezés található, tájékozódjanak honlapunkon a valós tények felől, ugyanis az tükrözi a mi álláspontunkat”.

A Fidesz besegít a szervezésben

Persze sok mindenre választ ad, hogy a Facebook-esemény szerint kik vesznek részt a rendezvényen. Az egyik szervező az a Silip „Cudar” Norbert, akit már hosszú évek óta nem láttak semmilyen említésre érdemes gárdisták által tartott rendezvényen, a másik pedig Szijjártó „Melák” Tibor. A résztvevők között pedig számos olyan embert találunk, akit a Jobbik vagy a Magyar Gárda korábban alkalmatlanság, megbízhatatlanság vagy egyéb okok miatt kizárt a soraiból, vagy nem tett listára, vagy egyáltalán nem is engedte, hogy belépjen. Olyan is van, akit az irányvonal egészen addig nem zavart, amíg fizetést kapott a párttól, de ezen már tényleg kár lenne leragadni. 
 
Biztos van köztük persze olyan, aki őszintén elhitte azt, amit a kormánypártok felől közvetlenül, vagy a Habony-médián keresztül közvetve súgtak neki. A legtöbbjük azonban most úgy harcol a Jobbik ellen, hogy közben a Fidesz választási győzelmét készíti elő. A Fidesz érdekeit korábban is kiszolgálták első látásra különböző színezetű akciócsoportok, amelyek a konkurens politikai csoportok rendezvényeire telepedtek rá. Ezeket a társaságokat rendszerint összeköti a közös háttérszervezés, a hasonló módszerek, a professzionális vagy szándékoltan amatőr eszközök és az egészen kiváló kapcsolat a kormányzati sajtóval. Érdekes megfigyelni, hogy az egyébként súlytalan flashmobok teljesen indokolatlanul hatalmas megjelenési lehetőséget kapnak bizonyos sajtótermékekben. A rendezvényen megjelenő üzenetek pedig tökéletesen illeszkednek az éppen aktuális kormánypárti kommunikációba. 
 
Előfordul természetesen az is, hogy baki csúszik a szervezésbe. Emlékezetes: a Jobbik október 23-ai rendezvényével kapcsolatban a 888.hu és az Origo.hu is arról írt, hogy Vona Gábort antifasiszta ellentüntetők kifütyülték, különböző rigmusokat skandáltak, lökdösődés történt, amire a jobbikos rendezők szalonképtelen stílusban reagáltak. A lebőgés abból keletkezett, hogy az alighanem megrendelt esemény meg sem történt, mint az kiderült: a cigány származású, semmiből felbukkanó, beazonosíthatatlan "antifasiszták" a rendezvény kezdése előtt meghátráltak, erről azonban nem értesítették időben az ugrásra kész, harci tűzben égő lakájmédiát. Az egyik kormánykritikus blogon félig tréfásan azt tanácsolták a szervezőknek, hogy legközelebb utólag fizessék ki a bértüntetőket. 
 
Nem kell azonban sokat keresgélni a "sikeres" példák után kutatva sem. 2015-ben egy fehér furgon parkolt le a Jobbik bevándorlásellenes tüntetése elé, és a tetején egy molinó hirdette Vona Gábor egyik, szövegkörnyezetéből kiragadott mondatát, amit az ellenzéki párttal ellenséges média karolt fel. Az egyszer használatos, akár százezer forintokba is kerülő műanyagmolinókat korábban a baloldallal szemben is használták ismeretlen hátterű „civilek”. Laikusként is elmondható, hogy egyszerű állampolgárok nem használnak ilyen professzionális eszközöket. 2013-ban az Éhségmenetet is egy ellenmolinó fogadta, amelyet kihelyezése után nem sokkal Kubatov Gábor posztolt ki a közösségi oldalán, mint a nap fricskáját. Utóbbi akciót később a CÖF felvállalta, hiszen a Fidesz számára kényes balhékat néha el kell vitetni másokkal, mint ahogy a szombatra tervezett balhét is el lehet vitetni azokkal a "hasznos idiótákkal" (így hívják őket a fideszesek a szervezés során), akik Oláh Gellérttel, a 888 újságírójával tüntetnek együtt. Igen, a Facebook-eseménynél jól látható, hogy még ő is ott lesz, és még az is lehet, hogy szervezési feladatokat is kap. Vagy nem, de legalábbis lehet kinek szivárogtatni a Jobbik belső ügyeit, ahogy azt korábban a Magyar Hajnal vezetőjétől tanulták a bizniszpárt tagjai, akik most az ellentüntetés gerincét adják. 
 

Van ebben szórakoztató is azért

Az elvek feladásáról papoló aktivistáknak az nem éri el az ingerküszöbét, amikor a soraikból az ő szavajárásuk szerint is "ellenséges" médiának szivárogtatnak. Mint például Ulics Erika, akit a fideszes szennyportál, a Ripost idézett be nemrég tanúnak, és aki azért lett kizárva, mert a Népszabadságnak énekelt. 2017-ben pedig ő vezette az igazság debreceni bajnokait, és most is ékes beszédeket várhatunk tőle szombaton.
 
Habár az egykori, emlékezetesen sikeres Magyar Hajnal több egykori tagja jelen lesz az eseményen, így mondjuk kiemelhetjük Horka Sándort is, eddig agytrösztök nem bukkantak fel az esemény oldalán, ami arra utal, hogy az értelmesebbek ebben a társaságban már egészen kis fantáziát sem látnak, alighanem ráébredtek arra, hogy kiégett, sértett, egymást is megvető emberekből még bizniszpártot sem lehet építeni.
 
 
Mondom, biztos van, akit őszinte hazaszeretet fog vezérelni szombaton, és őszintén sajnálom, hogy árulókkal keveredik egy társaságba. Vagy éppen olyan ismert figurákkal, mint például Lévai György, aki többekkel ellentétben - de sokakhoz hasonlóan - nem most sértődött meg a Jobbikra. Szidta már a pártot 2011-ben olyan komoly sajtóorgánumokban, mint a Magyar Királyi Hírlap. Ebben az értekezésében azt kifogásolta, hogy többek közt Bertha Szilvia és Lenhardt Balázs révén "liberálisok" torpedózták meg a programpontokat - ők azóta nyilván Lévainál is a radikalizmus hiteles képviselőivé léptek elő. 2014-ben az általa alapított és vezetett Nemzeti Értékelvű Párt színeiben próbálta megváltani a világot - mérsékelt volt a siker, pedig a Blogspoton készített honlap még bizakodásra adhatott okot sok csillogó szemű, Élet Iskoláját kijárt "hazafi" szemében.
 
Egyébként, nézem az eseményt, és látom, hogy előszeretettel mutogatják a 2009-es "bajtársiasság napján" készült felvételeket. Én ott voltam, tisztán emlékszem. Tudjátok, kedves tüntetők, a helyzet az, hogy a valódi bajtársiasság napján a bajtársaitok attól váltak híressé, hogy az ülődemonstráción a hatalom utasítása ellenére sem álltak fel, ti pedig most azzal nyertek tizenöt perc hírnevet, hogy egyenesen letérdeltek neki.