Beismerés: a Magyar Honvédség megerősítette, ukrán katonai egészségügyi szakembereket képeznek ki itthon

Beismerés: a Magyar Honvédség megerősítette, ukrán katonai egészségügyi szakembereket képeznek ki itthon

A békepárti magyar kormány titokban akarta tartani, de a szlovák védelmi miniszter lebuktatta Orbánékat.

Mint arról beszámoltunk, Jaroslav Naď szlovák védelmi miniszter egy, a kelet-szlovákiai Nagymihályban tartott hétfői beszélgetésen azt állította, Magyarországon is képeznek ki ukrán katonákat.

parameter.sk cikke után a 24.hu rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnál, mi igaz ebből. A válaszból kiderült, hogy békepártiság és fegyverszállítások megtagadása ide, Szijjártó Péter által emlegetett "transzatlanti háborús pszichózis" oda, Magyarországon is képeznek ki ukránokat "humanitárius célból".

Íme a közlemény:

„Magyarország álláspontja nem változott: a béke pártján állunk, és nem támogatunk semmilyen olyan lépést, ami a háború eszkalációjához vezet – ezért nem küldünk sem fegyvert, sem katonákat Ukrajnába.

Mindazonáltal szomszédos országként, Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segíti a bajbajutottakat és a segítségre szorultakat, ennek jegyében segítettünk sebesült ukrán katonák kórházi ellátásában, a Magyar Honvédség pedig szintén humanitárius célból vesz részt ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében is.”