A Fidesz megrendelésére készülhettek a külhoni magyarokat gyalázó „jobbikos” kommentek

Egy titkos Facebook-csoport bejegyzéséről készült képernyőmásolat buktatta le a kormányoldalt.

A Szávay által megosztott képernyőmásolaton az látszik, hogy egy Gálfi Laura nevű felhasználó az „Akik hisznek egy erős Magyarországban!” nevű titkos Facebook-csoportban utasításokat ad a társainak, hogyan írjanak álprofilokkal jobbikos csoportokba és oldalakra magyarokat gyalázó kommenteket. Szemléltetésként Gyurcsány Ferenc Facebook-oldaláról javasol kommenteket, hogy „milyenekre van szükség”. A bejegyzés március 5-én született a képernyőmásolat szerint.

Gálfi Laura felhívását 9:48-kor tette közzé, és azt kérte, hogy a feladatott „este 6 óra előtt mindenképp teljesíteni kell”. És hogy miért volt ennyire fontos a határidő? Azért, hogy még aznap, másfél órával később, 19:37-kor a mocskolódó hozzászólások felvonultatásával megjelenhessen a magyaridok.hu oldalon a „Megtagadják a határon túliakat a jobbikosok” című cikk. Szerzője pedig nem túl meglepő módon az a Gabay Dorka volt, akinek korábbi munkássága nagy részét is a Jobbikot lejárató és rágalmazó írások megjelentetése adta

- írta Szávay a Facebook-oldalára.

Arra is felhívta a figyelmet: a Magyar Idők cikkében közölt képernyőfotókon jól látszik, hogy a gyalázkodó kommentek röviddel egymás után születtek, köztük nem volt egyetlen ellentétes vélemény sem, ami szintén a szervezettség gyanúját támasztja alá. A neveket és fotókat pedig kitakarták, nehogy kiderüljön, hogy vagy kamuprofilokról, vagy létező, de még véletlenül sem jobbikos személyekről van szó.

Az Alfahír nyomára bukkant Gálfi Laurának, aki Szávay István szerint az ELTE 24 éves joghallgatója, illetve a kormánypárt ifjúsági szervezetének XII. kerületi csoportjában tevékenykedik, továbbá szoros kapcsolatot ápol a Fidelitas több országos vezetőjével is. Gálfi Laurát telefonon sikerült elérnünk, hogy rákérdezzünk, ismeri-e az „Akik hisznek egy erős Magyarországban!” nevű csoportot. Gálfi válasza az volt:

„Nem ismerem, én Fidelitas tag vagyok.”

Ezzel lényegében az egyik kérdésünket meg is válaszolta. Amikor arról érdeklődtünk, hogy biztos nem szokott-e ebbe a csoportba kommenteket írni, akkor ismét megkérdezte a nevét, majd azt mondta:

hallott már róla, de nem tudja pontosan, „hogy ezt lájkolni kell?”

Némi magyarázat után hozzátette, hogy „jó rendben, majd akkor lájkolni fogom.” Jeleztük neki, hogy nem kell lájkolnia, mert egy képernyőmásolat tanúsága szerint, már tagja a csoportnak, és oda bejegyzést is tett, de erre háromszor is megismételte, hogy nem szokott kommentelgetni a Facebookon, ő inkább csak lájkolgat.

Azt is megkérdeztük, hogy ismeri-e Gyurcsány Ferenc oldalát, szokta-e nézni a kommenteket, de csak annyit mondott: ismeri, azonban nem lájkolja. Mikor szembesítettük vele, hogy a neve alatt hivatkoztak a kérdéses Facebook-csoportban Gyurcsány oldalára és magyarokat gyalázó hozzászólásokra, azt mondta: ő biztosan nem írt ilyet. Ezután már érezhetően nem akart tovább beszélgetni. „Ööö..na viszonthallásra, most mennem kell.” És bontotta a vonalat.

Szávay a Facebook-bejegyzésében azt írta: megkérte a munkatrásait, hogy vizsgálják meg a jogi lépések lehetőségeit az ügy érintettjeivel szemben.

„A Magyar Idők dolga meglehetősen egyszerű, ha cáfolni kívánja a fentieket: hozzák nyilvánosságra az eredeti képernyőfotókat, hadd lássuk, kik voltak valójában ennek a gyalázatos ügynek a szereplői. Gálfi Laurát pedig arra biztatom, folytassa bátran félbehagyott tanulmányait, szervilizmusa és gátlástalansága alapján bizonyára kiváló, NER-kompatibilis jogász válik majd belőle”

- írta a jobbikos képviselő.

A bejelentéseiről ismert Tényi Istán lapunkat úgy tájékoztatta, hogy bejelentést tett ismeretlen elkövető ellen az V.-XIII. Kerületi Ügyészségen közösség elleni uszítás bűntett gyanúja miatt.