Az elvi támogatás után a kormány mégis kihátrált a hoki-vb rendezéséből

Az elvi támogatás után a kormány mégis kihátrált a hoki-vb rendezéséből

A várakozásokkal ellentétben a kormány nem támogatta, hogy jövőre Budapesten, illetve Ljubjanában rendezzék az A-csoportos jégkorong világbajnokságot. Mint ismert, a magyar és a szlovén válogatott jutott fel az elit csoportba és szinte azonnal felmerült, hogy a két szomszédos ország közösen rendezzen hoki vébét.

Az elképzelést elsőre nemcsak a nemzetközi szövetség (IIHF) részéréről támogatták, hanem a két ország kormánya is, hiszen végre a legjobbak érkezhetnek hozzánk, így a telt ház és a magas televíziós nézettség garantált. A két helyszín pedig, a budapesti MVM Dome, illetve a ljubljanai Stozice Aréna is megfelelt volna minden elvárásnak.

Az IIHF előfinanszírozásra kért 3 milliárd forintos kormánygaranciája az informális megbeszélések alapján szintén nem lehetett akadály, hiszen mint elhangzott, a kormány először elvben támogatta a kezdeményezést.

Amikor azonban a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) vezetése és a kormány sportügyekért felelős képviselője leültek tárgyalni, gyorsan kiderült, hogy a kabinet nem támogatja a rendezést.

Úgy tűnik, a kormány nem támogatja a 2023-as hoki-vb megrendezését

A magyar-szlovén közös pályázat a 2023-as A-csoportos világbajnokság megrendezésére nem kapja meg a szükséges állami garanciát...

Rendkívül sajnáljuk, hogy a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem tudtuk a kormányt meggyőzni arról, hogy milyen előnyökkel járna Magyarország számára a jégkorongsport csúcseseményének a hazai megrendezése

- mondta két napja a döntésről Sipos Levente, az MJSZ főtitkára.

Ennél több érdemi információ viszont nem hangzott el, ezért megkerestük a Magyar Jégkorong Szövetséget, hogy megtudjuk, egészen pontosan mire hivatkozva nem támogatta a kormány a 2023-as A-csoportos vébé megrendezését. Válaszában a MJSZ elmondta, a kormány felől az elvi támogatás megvolt, de amikor a konkrét támogatásról és a garanciáról volt szó, a sportügyekért felelős kormányzati képviselő nemet mondott.

A pályázat korábbi stádiumában - egy hónappal ezelőtt - még rendelkeztünk a szükséges elvi kormányzati támogatással, és még utána is. Egészen hétfő estig senki részéről fel sem merült, hogy ezzel probléma lenne

- írta az Alfahírnek küldött válaszlevelében Oláh Andrea, a MJSZ kommunikációs menedzsere.

Pedig minden adott volt és a magyar szövetség egy nagyon pontos, átgondolt 45 oldalas pályázattal állt elő, tucatnyi melléklettel kitérve a rendezvény minden aspektusára.

Úgy tűnik, ez sem volt elég ahhoz, hogy egy valóban világszínvonalú sporteseménynek adjunk otthont. Arra nem tért ki levelében az MJSZ, hogy kivel tárgyaltak, csak annyi, hogy az előző és az új kormány sportügyekért felelős politikusával.

Hiába jutott fel az elitbe a magyar jégkorong-válogatott, az edző távozik

Nem hosszabbítja meg szerződését Sean Simpson, a világelitbe feljutott magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. 

A jövő évi tornának Szentpétervár adott volna otthont, de az ukrajnai háború miatt az IIHF elvette a rendezés jogát Oroszországtól. A 2023-as A-csoportos vébét így a finnek és a lettek rendezhetik közösen. A nemzetközi szövetség pénteken dönt Tamperében, a jelenleg zajló világbajnokság fő helyszínén.