Magyar külügy továbbra sem hajlandó tudni magyarverésről

A jobbikos képviselő a 2015. október 12-i, athéni görög-magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt történtek miatt fordult a miniszterhez. Mint arról több fórumon is beszámolt a hazai sajtó (pl. ITT), egy magyar lánytól eltulajdonítottak egy nemzetiszínű zászlót, egy másik magyar szurkolót pedig a görög rendőrök bántalmaztak.
 
"Miniszter Úr is jól tudja, mi magyarok tudjuk, hogy milyen, ha a rendőrség keményen jár el. Megtapasztaltuk, ezért mi már minden esetben a keménység helyett a határozott és jogszerű fellépést követeljük meg a rendőreinktől, és ezt várjuk el az állampolgárainkkal szemben intézkedő külföldi hatóságoktól is" - fogalmazott Mirkóczki, figyelmébe ajánlva a miniszternek a legutóbb Görögországba a Bayern München szurkolóival szemben történt rendőri túlkapást, amikor a klub mellett Görögország német nagykövete, Peter Schoof is megszólalt, és elítélte a történteket.
 
"Azt gondolom, a történteket mi sem hagyhatjuk szó nélkül, Magyarországnak védelmeznie kell az állampolgárait, ez egyébként az Alaptörvény G) cikkének (2) bekezdéséből is kötelezettségként jelentkezik" - írja a jobbikos politikus.
 
Szijjártó Péter válaszából kiderül, hogy a Nagykövetség - amely végig kapcsolatban volt az MLSZ biztonsági szolgálatának a szurkolókat kísérő munkatársával - sem bejelentés útján, sem a sajtóból, sem pedig utólagos érdeklődést követően nem értesült az említett esetekről.
 
Ha ez igaz is lenne, Mirkóczki írásbeli megkereséséből a külügynek értesülnie kellett a történtekről, az Alaptörvény szerint kötelezettsége lenne a kormánynak, de erről a miniszter nem tett említést a válaszában.