Matolcsy György jegybankjára nem vonatkozik a 18 Celsius-fokos fűtési korlátozás

Matolcsy György jegybankjára nem vonatkozik a 18 Celsius-fokos fűtési korlátozás

De nemcsak az MNB, hanem a többségi befolyása alatt álló cégek is kivételt jelentenek.

A hétfő éjszakai Magyar Közlönyben megjelent, az „egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló” 353/2022. (IX. 19.) kormányrendelet értelmében a Magyar Nemzeti Bankra nem vonatkozik az a kormányzati szigorítás, amely alapján legfeljebb 18 fok lehet az állami intézmények túlnyomó többségében - szúrta ki a Telex.

A szabályba olyan evidens kivételeket említenek még, mint a bölcsődéket, gyermekvédelmi intézményeket, bentlakásos szociális intézményeket, vagy épp a kórházakat. Emellett a nagyközönség számára nyitva tartó uszodai létesítményekben szintén lehet melegebb 18 foknál.

Arra azonban senki nem gondolt volna, hogy

a Magyar Nemzeti Bank, valamint a jegybank többségi befolyása alatt álló cégek is kivételt jelentenek.

A Telex megkérdezte a jegybankot, hogy ki kezdeményezte a jegybank kivételezett helyzetét, amire azt írták nekik, hogy az MNB szervezeti, működési és gazdálkodási függetlenségét az Alaptörvény és a jegybanktörvény biztosítja. Ők nem fogadhatnak el utasításokat a kormánytól, ezért nem vettek részt a fűtési rendelet megalkotásában sem – írták.

A portál arról is érdeklődött, hogy hány fokosra fűtik majd fel az épületet, amire azt a választ kapták Matolcsyéktól, hogy mindent megtesznek a legoptimálisabb energiafelhasználásért, van egy saját takarékossági programjuk is, amelynek része a hőmérséklet csökkentése. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan hány fokban kell majd dolgozniuk az MNB épületében.