Folytatódik a szigorítási ciklus, ismét megemelte a jegybanki alapkamatot az MNB

Folytatódik a szigorítási ciklus, ismét megemelte a jegybanki alapkamatot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is keddi, kamatdöntő ülésén – számolt be az MTI.

A Napi.hu azt írja, hogy a lépés illeszkedik az eddig bejelentett szigorítási ciklusba, ugyanakkor a legtöbb elemző 30 pontos emelést várt. Az emelés azonban mindenképpen indokolt, mert novemberben és decemberben is 4,7 százalékon állt az infláció, jóval a 3 százalékos MNB-cél felett.

Jakab: „Az inflációval szemben mindenkit harcba küld Orbán Viktor, csak ő nem akar valahogyan az inflációval szemben harcolni"

„Sajnos" sorra nyeri a Jobbik a helyreigazítási pereket, mert minden egyes győztes pert megelőz egy hazugságcunami - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfői adásában Jakab Péter, a Jobbik elnök. Az ellenzéki vezető kiemelte, a helyreigazítás egyszer jelenik meg, a hazugság pedig minden hullámhosszon eléri a választópolgárokat.

A testület legutóbbi kamatmeghatározó ülésén, tavaly decemberben 30 bázisponttal 2,4 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és 80 bázisponttal 2,4 százalékra az egynapos betét kamatát; az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata 30 bázisponttal emelkedett 4,4 százalékra – emlékeztet az MTI.

Mint ismert, a monetáris tanács 2021 júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba.

Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig 2020 július óta állt 0,60 százalékon.