Magyarország jobban teljesít: a nyugdíjasok bevételének közel 40 százalékát viszi el a rezsi

Magyarország jobban teljesít: a nyugdíjasok bevételének közel 40 százalékát viszi el a rezsi

A rezsikiadások kortól, iskolai végzettségtől és lakóhelytől függetlenül egyformán érintik a magyar lakosságot - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból. Az viszont már korántsem mindegy, mekkora jövedelemből kell ezeket finanszírozni.

Az 1000 fő megkérdezésével történt reprezentatív kutatás rámutatott, nagyjából ugyanannyi rezsit fizetnek a fiatalok, az idősek, a budapestiek, a kistelepülésen élők, a diplomások, illetve az általános iskolát végzettek is. A rezsidíjakban benne van a gáz, az áram, a víz, a közös költség, a telefon, az internet és a kéményseprés díja is.

Az azonban már egy sokkal érdekesebb kérdés, hogy ezeket a terheket egy többkeresős család, vagy egy egyedül élő kisnyugdíjasnak kell-e kifizetnie.

A kutatás szerint a magyarok többsége, mintegy 39 százaléka 40-60 ezer forint rezsit fizet egy hónapban, 33 százalékuk pedig 20-40 ezer forint közötti összeget fizet. Korosztályt tekintve azt találjuk, hogy a 60 év felettiek 42 százaléka fizet 40-60 ezer forintos rezsit egy hónapban.

A kutatási adatok alapján tehát míg egy 50 ezer forintos rezsi egy kétkeresős háztartás esetében a kiadások 9,6 százalékát teszi ki, addig egy átlagos nyugdíjasnak bevétele 36 százalékát kell elköltenie a havi számlák kifizetésére.