Rekordszintre jutott a betöltetlen tanári állások száma: 6600 fő hiányzik

Rekordszintre jutott a betöltetlen tanári állások száma: 6600 fő hiányzik

Új rekordot döntött a betöltetlen állások száma az oktatásban - írja a KSH adataira támaszkodva a Portfolio.

Magyarországon az idei második negyedévben a KSH friss adatai alapján

6600 betöltetlen álláshely volt az oktatásban, ami 38 százalékos növekedést jelent a 2020-as év azonos időszakához képest.

Egyre több idős tanár megy nyugdíjba, fiatalok pedig nem vagy alig választják ezt a pályát. A szférában tapasztalható rendkívül alacsony bérezés pedig pályaelhagyásra ösztönzi a tanárok jelentős részét. 

Vagyis egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzd az oktatási rendszer, ami a gazdasági lap cikke szerint már olyan szintre jutott, hogy veszélyezteti egyes tárgyakból az érettségire való felkészítést is. Van olyan iskola, ahol elismerték: nem tudnak jelenleg megfelelő szintű, az érettségire való felkészítés színvonalát elérő oktatást biztosítani bizonyos szabadon választható tárgyakból. Így nem csoda, hogy egyre hosszabb ideig tart megtalálni a megfelelő szaktanárokat vagy tanítókat.

A Portfolio szerint a tanári pálya elhagyása több okra is visszavezethető: úgy, mint a fizetetlen túlórák, a túlterheltség, vagy épp a központosított döntések, ám a legfontosabb az anyagi megbecsülés hiánya. Ezen kívül drasztikusan csökken a tanárok keresetének vásárlóereje, miután az elmúlt hét évben a kormány (a 2014-es szinten) befagyasztotta a pedagógusbéreket, ezért egyre nagyobb az országban a pedagógushiány. 

Azaz változatlanul a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként a bérek számításánál.

A pedagógus szakszervezetek is jó ideje a munkaerőhiány növekedéséről beszélnek.

Korábban megírtuk, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa több hete már arról beszélt, hogy közel 12 ezer pedagógus hiányzik a hazai oktatási rendszerből. A problémakör megoldása pedig több százmilliárd forintot is felemészthet.

Nincs és nem is lesz megoldás az évről évre növekvő tanárhiányra?

Közel 12000 pedagógus hiányzik a hazai oktatási rendszerből - erről még hetekkel ezelőtt beszélt a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa a sajtónak. Az álláskereső portálokat böngészve sem túl jó a helyzet, ráadásul egyre gyakoribb, hogy már a nagyvárosokban sem találnak elég pedagógust. A szakértők szerint olyan vákuum keletkezett, amelynek megoldása többszázmilliárd forintot emésztene fel.