Béremelésben és soron kívüli oltásban bíznak a postások

Béremelésben és soron kívüli oltásban bíznak a postások

Egyelőre hiába kéri két szakszervezet is a száz százalékos táppénzt, valamint a koronavírus elleni soron kívüli oltást a Magyar Posta legveszélyeztetettebb dolgozóinak - adja hírül a Népszava.

Nagyjából 8 ezer olyan kézbesítő érintett ebben, aki nyugdíjakat visz ki idős embereknek, de további 5 ezer levélfelvevő sincs megelégedve a jelenlegi helyzettel: Eszerint kevés a postás, alacsony a bérszínvonal és sok a túlóra - mindezt pedig a járvány csak tovább tetézi.

A kistelepüléseken még drámaibbak a viszonyok. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezetének (KÉSZ) elnöke szerint "a vidéki kollégák gyakran kerülnek ilyen helyzetbe", s úgy véli, elfogadhatatlan, hogy nem becsülik meg a postánál évtizedek óta dolgozókat sem. Úgy fogalmazott:

azt a postást sem becsülik meg, aki már 15-20 éve ezt csinálja, mert a bére nem több mint a garantált szakmunkás minimálbér, ami most bruttó 219 ezer forint.

Hozzáfűzte azt is, hogy az uniós tilalom miatt az állam nem támogathat saját cégeket, azonban a posta enélkül nem képes a bérfejlesztésre, így Tusz szerint a járványra hivatkozva az EU-s tilalom feloldására és állami segítségre lenne szükség, ahogy azt több tagállam is átmeneti felfüggesztéssel kérte. Példaként említette a sikerrel próbálkozó lengyel postát. A szakszervezeti elnök szerint a kézbesítők bruttó bére 300-350 ezer forintnál aligha lehetne kevesebb, de ezt önállóan nem tudná a posta finanszírozni.