Jobbikos siker: a kormány támogatja a Magyar-székely összetartozás napját

Szávay Istvánnak sikerült jobb belátásra bírnia a kormányt.

Szávay István néhány héttel ezelőtt, az agyagfalvi székely nemzetgyűlés - amelyen a székelység kimondta, fegyveresen is támogatja a szabadságharcot -  kezdetének 170 éves évfordulóján szólalt fel a parlamentben, arra kérve a kormányt, hogyha már a szintén jobbikos javaslatot, a Trianon-emlékévet nem támogatták, akkor legyenek partnerek abban,

hogy október 16-a ezentúl a Magyar-székely összetartozás napja legyen.

A kormány megismerkedne a Magyar-székely összetartozás napjával?

Szávay István kedden, napirend előtti felszólalásában emlékezett meg az agyagfalvi székely nemzetgyűlés 170 éves évfordulójáról, egyben azt szorgalmazta a jobbikos politikus, hogyoktóber 16-át, a nemzetgyűlés kezdőnapját a parlament a Magyar-székely összetartozás napjává nyilvánítsa.

Érdekes, de már akkor sem volt egyből elutasító a válasz. Sőt, a javaslathoz csatlakoztak az ellenzéki pártok képviselői is, pontosabban a DK-n kívül mindegyik...

Ma a jobbikos politikus ismét kérdéssel fordult az Orbán-kormányhoz, hogy számíthatnak-e a kabinet támogatására.

Hétfőn színt vallhat a kormány, szerintük összetartozunk-e a székelyekkel

Szávay István október 16-án napirend előtti felszólalásában emlékezett meg az agyagfalvi székely nemzetgyűlés 170 éves évfordulójáról, amikor a székelység a bécsi propaganda által fellázított soviniszta román felkeléssel szemben hitet tett a magyar kormány és a magyar nemzet mellett. A jobbikos képviselő javasolta, hogy október 16-át, a nemzetgyűlés kezdőnapját a parlament a Magyar-székely összetartozás napjává nyilvánítsa.

Nos, a válasz igen volt. Potápi Árpád János államtitkár szerint az összetartozás napjának szimbolikus üzenete van az összmagyarság számára,

ezért a kormány támogatja Szávay István ötletét.

Sőt, 2019-ig 20 millió forinttal segítik egy múzeum felépítését Agyagfalván, mert a nemzetgyűlés üzenetével, az összetartozással, és a történelmi esemény jelentőségével nemcsak az anyaországi magyaroknak, de a határon túliaknak is meg kell ismerkednie.

Potápi Árpád János még hozzátette, a kormány módosító-javaslattal fog élni, hogy egyértelműsítse, elválaszthatatlan egységet képeznek a székelyek a magyarsággal.

Nem sok ellenzéki javaslatot szokott felkarolni a kormányzat, ez most kétségkívül nagy eredmény - főleg úgy, hogy a Fidesz a DK-val közösen nemrég nemet mondott a Trianon-emlékévre, valószínűsíthetően csak azért, mert a javaslat a Jobbiktól származott.

Frissítés: hivatalosan is beállt a javaslat mögé a Fidesz és a KDNP is.

Szávay István a Facebook-oldalán számolt be a fejleményekről: 

"Mai felszólalásom után Pánczél Károly (Fidesz) és Szászfalvi László (KDNP) is csatlakozott a benyújtott indítványomhoz, amely így már hatpárti javaslatként kerülhet a Ház elé. Nagyon örülök annak, hogy egy ilyen szimbolikus, nemzeti összetartozásunkat hangsúlyozó kérdésben konszenzus bontakozott ki Gyurcsány Ferencéket leszámítva az összes parlamenti párt között, ráadásul mindez ellenzéki, jobbikos kezdeményezésre történt"

- írta a jobbikos politikus.

(Címlap- és borítókép: Szávay István - fotó: Béli Balázs / Alfahír)