Tajvani százmilliókból urizálhatnak Kövér László emberei, Semjén szerint nincs mit vizsgálni

Tajvani százmilliókból urizálhatnak Kövér László emberei, Semjén szerint nincs mit vizsgálni

Korábban a 24.hu tárta fel Kövér Lászlóék korrupciógyanús ügyét, jelesül, hogy az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, Veress László családja használ egy II. kerületi luxusingatlant, amit egy elvben határon túli magyarokat támogató alapítvány vásárolt meg.

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány egy Kövér Lászlóval baráti viszonyt ápoló tajvani milliárdos közbenjárásával jutott 322 millió forinthoz, a külföldről támogatott szervezetek listájára mégsem került fel. A pénzből a 240 milliós villalakáson túl egy drága Audi A6-osra is futotta, amit a kuratórium elnöke, Visontai Kálmán használ, a sógornője pedig 1,8 millió forint adományt kapott, bár nem is határon túli.

A Transparency International Magyarország feljelentést tett ismeretlen elkövető ellen csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál.

Lehet is oka a vizsgálatnak, hiszen alapvető kérdéseket vet fel, hogy egy ilyen alapítványt egyáltalán milyen célból támogatna több száz millió forinttal egy tajvani üzletember segítségével egy külföldi nagyvállalat. A kérdéseket pedig tovább súlyosbítja, hogy az alapítvány vagyonát konkrétan fideszes politikai szereplők használják magáncélra, így gyakorlatilag arról van szó, hogy

egy tajvani üzletember valamiért több száz millió forintot juttatott néhány fideszes ember kezébe. A kérdés csak az, hogy ő mit kapott ezért cserébe.

Annyi biztos, hogy Frank Liu Kövértől kapta meg ünnepélyes keretek között a magyar állampolgárságot, ráadásul a magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazta az üzletembert, ugyancsak Kövér kezdeményezésére – emlékeztetett tényfeltáró cikkében a 24.hu.

Mivel innentől kezdve kőkemény korrupciógyanúról van szó, ráadásul az ügy szereplői több ponton is hazudtak az ügyet felderítő újságírónak, úgy változtatva a történetet, ahogyan éppen a bizonyítékok fényében jónak látták, valóban jó kérdés, hogy mire fognak jutni a hatóságok.

Az esettel kapcsolatban Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd parlamenti képviselője írásbeli kérdéssel fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, összeegyeztethető-e a nemzetpolitikai célkitűzésekkel az, ha határon túli magyar fiatalok támogatására szánt pénzekből saját és baráti használatra villát vásárolnak a kormányhoz igen közel álló körök.

Semjén Zsolt válaszában azzal hárított, hogy a kérdésben megjelölt alapítvány kizárólag magánadományokból működik, tagjai pedig magánszemélyek, közpénzt nem kezelt, illetve nem kezel, ezért az ügy nem érint kormányzati hatáskört.